Afbeelding
Foto: Rembrandt

Vers van de maand

Het sprak vanzelf

het heimwee roept de tijd terug
toen licht nog argeloos en met
een glimlach aan de dag begon

het wakker worden in de morgen
zijn warme handen op haar huid
die roerloos vroeg om veiligheid

geluid was altijd zo gewoon
een krant die omgeslagen werd
de achterdeur die openging

hoe zij zich telkens weer vergist
en denkt dat ze zijn voetstap hoort
de klemtoon van aanwezigheid

soms zet ze toch twee borden neer
of legt zijn leesbril naast een boek
het sprak vanzelf dat hij er was

Je kan het niet geloven: hij is er niet meer, zij zal er niet meer zijn. In het huis waar alle dingen herinneren aan wat je samen deed. Alle geluiden, een voetstap, de daagse dingen, een leesbril naast een boek, twee borden op de tafel.
Dichteres Anneke Wasscher (1946) laat je voelen hoe die vanzelfsprekendheid, de argeloosheid, voorbij is. Van het ene op het andere moment. Je voelt je verlaten door de dood of door een scheiding. En tegelijk ervaar je nog het vertrouwde: zijn of haar warme handen op je huid. Je geest gaat nog niet mee met de harde werkelijkheid dat je er alleen voor staat. Misschien is dat goed, want een hechte band laat zich niet zo maar verbreken.
Afscheid nemen vraagt tijd en aandacht.

Ronald da Costa


De jonge Rembrandt

museum n Op donderdag 14 november gaat de Volksuniversiteit Oegstgeest naar Museum De Lakenhal voor een rondleiding langs schilderijen, etsen en tekeningen van de jonge Rembrandt.

Een deskundige laat zien wat voor een uitzonderlijk talent deze schilder was en hoe dit al op jonge leeftijd tot uiting kwam.
Museum De Lakenhal presenteert de tentoonstelling Jonge Rembrandt 1624-1634. Voor het eerst wordt een overzichtstentoonstelling exclusief gewijd aan het vroegste werk van Rembrandt van Rijn. Het publiek kijkt als het ware over de schouders van de jonge schilder mee en ziet hoe zijn talent tot bloei kwam. Werken die de inmiddels wereldberoemde meester op Leidse bodem maakte, keren na bijna 400 jaar terug naar zijn geboortestad. De tentoonstelling omvat ongeveer 40 schilderijen, 70 etsen en 10 tekeningen. Naast werk van Rembrandt zal er ook werk te zien zijn van onder andere Lievens, Lastman en Van Swanenburg.
Aanmelden voor dit museumbezoek kan via de website www.bibliotheekbollenstreek.nl/volksuniversiteit of aan de balie van de Volksuniversiteit Oegstgeest.
Museum Lakenhal, Oude Singel 32, Leiden • 14 november • 10.00 - 12.00 uur • Kosten: € 17,50