Sven Spaargaren (VVD)
Sven Spaargaren (VVD) Foto:

Raad buigt zich over begroting

politiek n Afgelopen donderdag, 31 oktober, boog de gemeenteraad van Oegstgeest zich over de begroting. De zes fractievoorzitters lieten in hun 'algemene beschouwingen' hun licht over Oegstgeest en de financiële toestand van het dorp schijnen. Veel werd er gezegd over de schuldpositie van ons dorp. Na jaren van schilreductie loopt de schuld, die van 100 miljoen was teruggebracht 40 miljoen, weer op naar 65 miljoen.

Nadat alle fractievoorzitters aan het woord waren geweest, maakten de partijen van de gelegenheid gebruik elkaar over hun bijdrage het vuur aan de schenen te leggen. Op dinsdag 5 november, na de deadline van deze krant, ging het debat over de begroting verder.


Sven Spaargaren (VVD) prees in zijn bijdrage de conservatieve manier van begroten. "Naast dat er er veel gebeurd is de afgelopen jaren, denk aan de noodlokalen voor de GDT-school, het begin voor de uitbreiding van Het Dok, het sportakkoord en de werkzaamheden bij De Boeg, moet er nog veel gebeuren." Hij noemde onder andere het achterstallig onderhoud aan gemeentelijk vastgoed en de nieuwbouw voor de Leo Kannerschool.
Hij sprak zijn zorgen uit over het wegvallen en verkrijgen van goed personeel op het gemeentehuis en de hoeveelheid werk op het gebied van jeugdzorg. "We krijgen te weinig geld uit Den Haag".
Natuurlijk noemde hij ook de oplopende gemeenteschuld. "Die wordt eigenlijk alleen veroorzaakt door de eventuele nieuwbouw van de Leo Kannerschool. Welk bedrag zijn we bereid hiervoor uit te geven?"
Over Kasteel Endegeest en omgeving zei hij: "Het is een fragiel evenwicht tussen het willen behouden van een mooi en duur monument en het voorkomen dat het een groot commercieel verhaal wordt."
Opmerkelijk was het VVD-plan om de inkomsten te verhogen zonder belastingverhoging via het lenen van een groot geldbedrag tegen negatieve rente. "Als we honderd miljoen lenen, kunnen we na een jaar 450.000 euro verdienen."

Melanie van Driel (Progressief Oegstgeest) benadrukte in haar betoog dat de gemeente continu in gesprek moet zijn met haar inwoners. Daarnaast was ze blij te zien dat de duurzaamheidsbudgetten nog nooit zo hoog zijn geweest.


Eibertjan van Blitterswijk (CDA) roemde de consistentie van de begroting. "Consistentie is immers de basis van de deugd". Dat in tegenstelling tot deze opmerking de gemeenteschuld aan het stijgen is, zag hij niet als inconsistent. "Het college moet de schuld niet willen reduceren koste wat het kost. Zij moet juist blijven werken aan gezonde financiën en tegelijkertijd investeren in die dingen die ons dorp sterker maken: dus in zorg, sport, groen, duurzaamheid en onderwijs. En dat is wat er consistent gebeurt."
"Uiteraard kunnen er dingen beter. De jeugdzorg is daar een belangrijk voorbeeld van, net als het zorgen dat er vaart blijft in versterking van samenwerking in de regio."

Elfred Bus, D66, moest van het hart dat inwoners van Oegstgeest 'dagelijks de gevolgen ervaren van jarenlang beknibbelen op onderhoud aan scholen, bruggen en gebouwen". "En als de gemeente aan de slag gaat met een plan struikelen we in de afstemming met alle belanghebbenden, bij de Raad van State of vanwege de beperkte financiële slagkracht."
Hij dacht ook terug aan de begrotingsbehandeling vorig jaar, waar de fractievoorzitter van de VVD reageerde op de investeringsplannen van de coalitie in Leiden en toen sprak over Italië aan de Rijn. "Ik hoop dat de VVD door heeft dat ter noordwesten van Italië Zwitserland ligt en niet Griekenland."
D66 gaf aan te willen focussen op duurzame oplossingen, het benutten van de kracht van onze inwoners en regie op de regio. "Als we een zelfstandig Oegstgeest willen, moeten we verder kijken dan deze begroting. Dan moeten we de schuldpositie van de gemeente ook op langere termijn kunnen verantwoorden, moeten we een duurzaam succes maken van onze plannen en moet onze ambtelijke organisatie regie hebben en kunnen drijven op de regionale samenwerking.

Frits van Dissel van Hart voor Oegstgeest was duidelijk: "De schrik sloeg ons om het hart toen we de concept-begroting kregen: de investeringsbehoefte voor een nieuwe Leo Kannerschool was stevig opgelopen. 5 miljoen bovenop het eerdere perspectief van 10 miljoen euro. En een onderbouwing ontbreekt." Hij benadrukte dat áls er investeringen gedaan moeten worden, deze in lijn moeten zijn met het financiële beleid en de maatregelen die in de afgelopen jaren zijn genomen. Tijdens de vorige collegeperiode werd vastgesteld dat een 'houdbaar schulden niveau' moest liggen tussen de 40 en 45 miljoen euro. "Dat nu juist het college met dezelfde VVD en CDA met een voorstel komt om nu flink te gaan lenen, vinden wij onbegrijpelijk, onverantwoord en onnodig. Wij vinden in deze begroting geen lessen terug die in het verleden zijn geleerd."

Ook Eelke van den Oouweelen van de fractie van Lokaal Oegstgeest maakt zich grote zorgen. "Met deze begroting laat het college de schulden gierend uit de klauw lopen. En de coalitiepartijen zitten er bij en kijken er naar. Vol trots schreven die partijen – VVD, CDA en PrO – in hun coalitieakkoord dat er "maatregelen zouden worden genomen om de schuld gestaag te doen dalen". Schuldenreductie? Daar komt helemaal niets van terecht. Het tegenovergestelde gebeurt."
Ook hij herinnerde de VVD eraan wat er vorig jaar over buurgemeente Leiden was gezegd. "We zijn een jaar verder. En nu al hebben we in Oegstgeest Italiaanse toestanden."
Hij noemde het voorliggende stuk een 'rommelige houtje-touwtje begroting die heel slecht nieuws is voor Oegstgeest'. "Met deze begroting zet dit college de zelfstandigheid van Oegstgeest op het spel."
Ook hij vroeg zich af: "Waar is de uitwerking van de Leo Kannerschool, die eerst 10 miljoen zou moeten kosten en nu in de goedkoopste variant opeens 15 miljoen moet gaan kosten? Een plan zit er niet bij."

Verder stelde hij dat het college 'geen realistische inschattingen omtrent wat deze organisatie aankan'. "Dat betekent dat u medewerkers structureel overvraagt, en dat u ziekteverzuim in de hand werkt."
| Foto's Willemien Timmers

Melanie van Driel (PrO)
Eibertjan van Blitterswijk (CDA)
Elfred Bus (D66)
Frits van Dissel (HvO)
Eelke van den Ouweelen (Lokaal)