Hans Portengen en Emile Jaensch overhandigden een eerste exemplaar van het Nederland Leest-boek 'Winterbloei' van Jan Wolkers aan Ronald Giphart en Onno Blom. | Foto Willemien Timmers
Hans Portengen en Emile Jaensch overhandigden een eerste exemplaar van het Nederland Leest-boek 'Winterbloei' van Jan Wolkers aan Ronald Giphart en Onno Blom. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Levendige aftrap Nederland Leest

lezen n Op donderdag 31 oktober vond op Kasteel Oud Poelgeest de feestelijke aftrap plaats van de campagne 'Nederland Leest' van het CPNB.

Door Willemien Timmers

Nadat een aantal enthousiastelingen een stevige Wolkerswandeling hadden gelopen, stroomde om 17.00 uur het kasteel vol met schrijvers, liefhebbers van goede boeken en andere Oegstgeestenaren.

Burgemeester Emile Jaensch beschreef hoe mooi het was dat de aftrap van de campagne, inclusief de uitreiking van het boek Winterbloei (met verhalen van Jan Wolkers, columns van Aaf Brandt Corstius en een voorwoord van Ronald Giphart), in de Drakenzaal van Oud-Poelgeest plaatsvond. "Hier zijn immers de Tillenbeesten te vinden waar Wolkers over schreef." De directeur van het CPNB, Eveline Aandekerk sprak over de link tussen het thema duurzaamheid en natuurliefhebber Wolkers die 'de aarde omarmde'.
Hans Portengen (directeur Bibliotheek Bollenstreek), hield een hartstochtelijk pleidooi voor het lezen van boeken. "De ontlezing is groot. Nederland is inmiddels naar de zestiende plek wereldwijd gezakt, en blijft dalen. Laten we er een missie van maken om mensen weer aan het lezen te krijgen." Hij vertelde dat de bibliotheek hem als klein jongetje van 'driehoog-achter' had gered. "Vrijetijdslezen is de sleutel tot maatschappelijk succes. Het maakt mij kwaad dat er zo op lokale bibliotheken wordt bezuinigd."
"Ik voel een bibliotheek-protest opkomen", haakte schrijver Ronald Giphart daar op in. Hij was het eens met de bibliotheekdirecteur. "Van lezen word je een beter mens."
Onno Blom sprak in de Drakenzaal over 'een zaal vol herinneringen waar de geest van Jan Wolkers rondwaart'. Hij vertelde over Wolkers' liefde voor de natuur die bleek tijdens de zondagse wandelingen met het gezin. "Hij kende alle dieren en planten uit de Verkade-albums van Jac. P. Thijsse. Later zag je dat terug in zijn prachtige schetsen. In zijn leven is hij overigens nooit opgehouden met het redden van dieren."


Aan het eind van de sfeervolle bijeenkomst overhandigden Portengen en Jaensch een eerste exemplaar van het Nederland Leest-boek 'Winterbloei' van Jan Wolkers aan Ronald Giphart en Onno Blom.