Lucien Knoedler bij de prachtige vleugel. | Archieffoto Willemien Timmers
Lucien Knoedler bij de prachtige vleugel. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Spelen schept gemeenschap, musici verlangen er steeds naar

muziek n Cultuurhuis De Paulus is een prachtige concertvleugel rijk. Hierop komt zondag om 16.00 uur Robert Schumanns poëtische bundel Bunte Blätter tot klinken en de dieptastende Pianosonate nr. 18 van Schubert. Onder de handen van Sam Armstrong uit Londen, hij bezit inderdaad 'splendid originality'.

Door Lucien Knoedler

Armstrong trad op in de Carnegie Hall New York, het Arts Center Seoul, de Esplanade in Singapore, in Londen in de Royal Festival Hall en, inmiddels vaker, de Wigmore Hall. Gevraagd naar zijn debuut in de Kleine zaal van het Amsterdams Concertgebouw, springt het hart van deze introverte Engelsman open: "Dat was in het najaar van 2007 in de New Masters on Tour van Holland Music Sessions. Ik speelde er Egon Petri's transcriptie van 'Schafe können sicher weiden' uit Bachs Cantate BWV 208 en Brahms' Sonate opus 5. De Kleine zaal van het Concertgebouw is in de hele wereld mijn favoriete zaal, meer nog dan de Wigmore Hall. Een juiste omvang, de vleugel was nagenoeg perfect, de akoestiek zelfs in een gevulde zaal ideaal en het publiek was warm en enthousiast. Studeerde ik destijds al in New York bij Richard Goode, toch was Helen Krizos, bij wie ik eerder studeerde, uit Manchester overgekomen om naar mij te luisteren. Het was op zondagmiddag 4 november, 's avonds speelde in de Grote zaal de pianist Aldo Ciccolini een concert om nooit te vergeten. Het was een dag waarop echt alles klopte."
En Sam speelt weer in De Paulus? Kunstenaars komen op podia pas tot ontplooiing, eens te meer in een intieme setting. Spelen schept immers gemeenschap en juist daar verlangen zij steeds naar. Treffen musici een prachtig en zorgvuldig uitgebalanceerd instrument, kunnen zij er het grote repertoire waarachtig gestalte mee geven. Sam ontmoet in De Paulus bovendien een gehoor zo toegewijd dat het onder musici die hier waren geroemd wordt. Hebben die concertgasten daar soms allemaal verstand van de toonkunst die er ten gehore wordt gebracht? Welnee, zij leggen er graag het oor te luister omdat dit de musici die er optreden toekomt. En is niet ook Sams nederigheid ontroerend?

Kaarten: Rijnlandse Boekhandel en Plato in Leiden. Groepskorting is alleen online te verkrijgen, vrij entree tot 18 jaar, evenals mantelzorgers: muziekkamer-oegstgeest.org.