Boeren in het dorp

Rond 1900 telde Oegstgeest 2000 inwoners. Nu Is Oegstgeest één kern, toen waren er meerdere kernen met daartussen veel boerderijen. Vrijwel alle boeren zijn vertrokken. En Oegstgeest kon daardoor uitgroeien tot een flink dorp. Oegstgeest was dus van oorsprong een boerendorp maar de weilanden hebben plaats gemaakt voor mensen van buiten het dorp. En de boerderijen werden woonhuizen. De voormalige boerderijen zijn nog wel te herkennen: Haaswijk bij het Groene Kerkje, Mariahoeve aan de Abtspoelweg, Actea en Ora et Labora. Het zijn relicten van een boerendorp.

Projectontwikkelaars kochten de boeren op en bouwden villa's. Straat na straat, ontwikkelde het boerendorp Oegstgeest zich tot een dorp met veel forensen. Mensen van buiten. Veel nieuwe Oegstgeestenaren kwamen uit Leiden, maar ook uit Katwijk, Rijnsburg en Nederlands Indië. Boeren vertrokken, forensen kwamen en de sfeer in het dorp veranderde.
Het boerenprotest van de afgelopen weken is misschien langs ons heen gegaan. Het raakt ons niet. We kennen geen boeren, we zien ze niet, we komen ze niet tegen. Ook op zondag in de kerk zien we geen boeren meer in de kerkbanken. Ze zijn simpelweg niet meer een deel van de Oegstgeester gemeenschap. We kennen ook hun problemen niet echt. Want wie spreekt wel eens een boer om van hem persoonlijk te horen waarom hij zo boos is?
Vroeger zal dat anders geweest zijn. Boerenjongens en -meisjes in de klas. Schapen door de De Kempenaerstraat. Boeren op de markt en in de kerkbanken. In boerendorpen was de boerenstand ook echt een factor van betekenis. Ze zaten in de gemeenteraad, in het bestuur van de kerk en in de besturen van scholen en waterschappen. Boeren gaven niet alleen te eten, ze bestuurden ook mede het dorp.
Zijn dan alle boeren weg? Nee, er is nog één echte volop draaiende boer binnen de gemeentegrenzen. Aan de Vinkenweg westelijk van de A44 is de laatste boer van Oegstgeest actief. Het is het laatste stuk Oegstgeester grondgebied dat nog weiland is. Ik de laatste OKe staat een interview met de boerin. Een leuk interview. Lezen dus.
Arjan de Kok

Reacties naar okecolumn@ziggo.nl