De deelnemers vonden het dictee gemakkelijker dan vorig jaar. | Foto Willemien Timmers
De deelnemers vonden het dictee gemakkelijker dan vorig jaar. | Foto Willemien Timmers Foto:

Mooi zesde Oegstgeester Dictee

spellen n Op 15 oktober werd het zesde Oegstgeester Dictee in de aula van het Teylingen College gehouden. Het kommer en kwel verhaal van Ko Colijn werd heel goed ontvangen. De muziek van Mignon de Lange en Enno van der Schans was vooraf al fantastisch, maar vooral ook een heerlijke afwisseling na het zwoegen op de tekst.

De heerlijke hapjes van het MKB van Oegstgeest maakten het ontspannen een extra aangename afleiding. Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, presenteerde het dictee weer zin voor zin en reikte later met veel humor de prijzen uit.

De deelnemers vonden het dictee gemakkelijker dan vorig jaar. Enkele woorden die frequent fout werden geschreven waren andersoortige, eronderdoor gaan, ertussenuit knijpen, ervan uitgaan, goedgeorganiseerde, ingebrekestelling, parallelle, standalonecamera en tenhemelschreiend.
De gemiddelde score van de liefhebbers was 29,2. Dit is duidelijk lager dan die van vorig jaar; die was 39,6. De eerste prijs van de liefhebbers ging naar Prof. Dr. Cools, die 10 fouten maakte in een reeks van 101 invulwoorden.
Kees Bakker en Mignon de Lange volgden als tweede en derde met 13 en 14 fouten. De studentenprijs ging naar Christiaan Silven met 22 fouten. Na het liefhebbersdictee volgde een specialistendictee, geschreven door Ton den Boon (hoofdredacteur van de Dikke Van Dale). Hier won Jeroen Heemskerck-Düker met 17 fouten in beide dictees samen. Van de teams won dit jaar het team Apostrof, dat vorig jaar tweede werd, met een gemiddelde van 17,3 fouten.
Tweede werd team BAM, een team van de Rotaryclub Oegstgeest e.o. met gemiddeld 22 fouten.

De opbrengst van het dictee komt opnieuw ten goede aan de VoorleesExpress, voor hun activiteiten om de laaggeletterdheid onder jonge kinderen in de Bollenstreek te verminderen. Dit is in de huidige tijd met een groot tekort aan basisschoolleerkrachten heel hard nodig. De Rotaryclub Oegstgeest e.o. dankt de deelnemers, de partners, het MKB van Oegstgeest en de sponsoren voor hun ondersteuning van dit evenement en de VoorleesExpress.

Lees het hele dictee op pagina 5