Dag van de mantelzorg 2019

'Verrassing voor de mantelzorger'

ontmoeting n Iedereen die zorgt voor iemand in zijn/haar naaste omgeving, voor iemand die ziek is of een beperking heeft, is mantelzorger. Als blijk van waardering voor hun inzet vindt jaarlijks de Dag van de Mantelzorg plaats.

In Oegstgeest is er op donderdag 7 november in de Paulus van 10.30 tot 13.30 uur een koffieconcert met lekkers. 'Spelendergrijs' speelt deze dag licht klassiek. "Bent u mantelzorger voor iemand in Oegstgeest? Of kent u een mantelzorger? Dan bent u van harte welkom. Er zijn nog plekken vrij. De toegang is gratis," aldus één van de organisatoren.

Voor aanmelden ga naar www.wijzijneva.nl. Ga naar 'Voor mantelzorgers' en klik op 'Dag van de mantelzorg'. Aanmelden van t/m 27 oktober. Adres: Cultuurhuis de Paulus, Warmonderweg 2, Oegstgeest


Zesde Oegstgeester Dictee

spellen n Het zesde Oegstgeester Dictee wordt gehouden op 15 oktober.

De auteur van de dicteetekst is een goede bekende van het dictee, namelijk Ko Colijn, die al in 2015 het dictee zin voor zin voorlas. Hij schrijft al vele jaren in Vrij Nederland en de NRC. Nu is de presentator Drs. Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Voorzitter van de jury is dit jaar Marèse Peters, tekstschrijfster en voorzitter van Tekstnet, de Nederlandse beroepsvereniging van tekstprofessionals. De neerlandici Els van der Geest en Walter Oussoren staan haar bij. Vorig jaar waren zij er ook bij. Els van der Geest: "Bij laaggeletterden is communicatie moeilijk door de geringe uitdrukkingsvaardigheid". Walter Oussoren: "De uitdrukkingsvaardigheid vermindert doordat taal door beeldcultuur wordt verdrongen. Het leidt tot het gebruik van oneliners. Die hebben vooral effect bij mensen die weinig lezen."
Drs. Jaap Smit reikt ook de prijzen uit. Tijdens de inloop (met koffie en thee) en de pauze (met hapjes en drankjes) zal er een trio bestaande uit Mignon de Lange, Ben Schueler en Sofie de Klerk spelen. Het dictee wordt gehouden op 15 oktober in het Teylingen College Duinzigt, Wijttenbachweg 23 Oegstgeest, inloop vanaf 19.00 uur, start dictee om 19.30 uur. Net als vorig jaar gaat de opbrengst naar de strijd tegen de laaggeletterdheid: de VoorleesExpress.

Het inschrijfgeld is € 20,- voor volwassenen en € 10,- voor scholieren en studenten. Aanmelden kan tot 12 oktober via de website: www.hetoegstgeesterdictee.nl. Daarna kan men zich alleen nog aanmelden bij de Bibliotheek Oegstgeest, de Rijnlandse Boekhandel en Boekhandel De Kler. Teams (3-5 personen) dingen mee naar de teamprijzen. Teams kunnen worden samengesteld uit sportclubs, kaartclubs, leesclubs, straatgenoten en vrienden.