Timo Lichtenbeld neemt noodgedwongen de vlag ter hand. | Foto lichtenbeldfoto.nl Foto: Paul Lichtenbeld

FC Oegstgeest nog puntloos

voetbal n Na promotie naar de derde klasse was het afgelopen zaterdag uit tegen Lugdunum voor FC Oegstgeest het derde verlies (4-1) op rij, na TAVV uit (6-0) en Sporting Leiden thuis (0-5). Maar qua prestatie was ondanks het verlies wel een opgaande lijn zichtbaar. Hopelijk levert dat in de komende wedstrijd tegen CVC Reeuwijk thuis de eerste punten op.

Als gevolg van blessures en vakantiegangers ontbraken er een aantal spelers bij FC Oegstgeest.
In aanvang waren de teams redelijk tegen elkaar opgewassen. Maar al na twee minuten verzilverde Lugdunum de eerste kans die ze kregen. Na ongeveer 10 minuten kwam FC Oegstgeest op gelijke hoogte door een schot van Bob den Hollander dat van richting werd veranderd en zo achter de Lugdunum keeper belandde. Tot halverwege de eerste helft bleef het spelbeeld ongeveer hetzelfde. Daarna kreeg Lugdunum steeds meer overwicht wat na 30 minuten resulteerde in de 2-1.
Even later stond zelfs de 3-1 op het scorebord. Rond het veld was hierover nogal wat discussie over het feit dat de scheidsrechter het signaal van de FC Oegstgeest assistent-scheidsrechter volledig negeerde. In de tweede helft ging dat zelfs zover dat de assistent-scheidsrechter stopte met vlaggen. De geblesseerde speler, Timo Lichtenbeld, nam vervolgens die taak over.

Vlak voor rust schoot van Bas Nieuwenburg de bal net over het doel. Dat had zo net voor het rustsignaal een mooie aansluiting kunnen zijn. Maar nu gingen de partijen met een 3-1 ruststand theedrinken.
In de tweede helft speelde Lugdunum wat meer op de counter. Met deze voorsprong leunden ze wat meer achteruit. Na een minuut of elf in de tweede helft honoreerde Lugdunum één van de uitvallen met de 4-1. Dit zou tevens de eindstand worden.
Hoewel Lugdunum de sterkere partij was in deze wedstrijd, kon FC Oegstgeest nu veel meer partij bieden dan de twee voorgaande wedstrijden. Volgende week speelt FC Oegstgeest thuis tegen CVC Reeuwijk. Aanvang 14.30 uur.

Week van de scheidsrechter

voetbal n Deze week is het de 'Week van de Scheidsrechter'. Een sport-breed initiatief waarbij het uitspreken van waardering voor de "scheids" centraal staat. Zij maken het immers mede mogelijk dat zo veel voetballers wekelijks op het veld van het spelletje kunnen genieten.

Zo ook Daan van den Bergh, 22 jaar oud en in het dagelijks leven Field Service Engineer bij CinemaNext. Daan is op zijn 14de wedstrijden gaan fluiten bij ASC, waar hij eerder al was begonnen met voetbal. Op dit moment volgt hij een fluitcursus bij de KNVB. Hieronder vertelt hij meer over wat het fluiten nu zo leuk maakt; de do's en dont's en welke spelregel hij bv graag zou veranderen.

Waarom ben je scheidsrechter geworden Daan?
"Ik ben toen ik nog bij ASC voetbalde begonnen met fluiten op mijn 14e. Destijds eerst de E-tjes en later doorgegroeid naar D-pupillen tot B-junioren. Twee seizoenen geleden ben ik weer teruggekomen bij ASC als clubscheidsrechter. Door mijn onregelmatige werk is het niet mogelijk altijd op dezelfde dagen te kunnen trainen met een team, dus voetballen was geen optie meer. Ik vond het fluiten altijd al heel erg leuk en een mooie manier om het spelletje van dichtbij te blijven beleven en ook iets terug te geven aan het spel en de club die mij erg veel plezier hebben gebracht. Vandaar dat ik nu de junioren op zaterdag weer fluit."

Wat is het leukste wat je ooit hebt meegemaakt?
"Mooie momenten als je fluit zijn vaak situaties waardoor je merkt dat je het spel goed voelt: een voordeelregel toepassen waarna gelijk gescoord wordt bijvoorbeeld. Maar het bijzonderste is toch wel het contact met de spelers. Als je 22 handen krijgt met 'bedankt scheids' is dat een goede afsluiting van de wedstrijd. Een leuke variant daarop vond ik vorig seizoen bij de Dames van ASC. Toen werd ik niet 'bedankt voor het fluiten', maar 'bedankt voor de gezelligheid'."

Welke spelregel zou je veranderen?
"De wijzigingen die dit seizoen zijn ingevoerd zijn heel erg gericht op het verhogen van het tempo en de dynamiek van het spel. Ik ben erg enthousiast over deze wijzigingen. Als ik zelf nog iets zou mogen toevoegen dan zou dit bij regel 13: de vrije trap zijn. Ik zou heel graag zien dat vrije trappen ook voor jezelf mogen worden genomen net als bij het hockey. Dus bal stilleggen en daarna gelijk aan een dribbel beginnen. Zo hou je nog meer tempo in het spel en vergroot je de kansen van de benadeelde partij om een snelle aanval op te zetten. We spelen het spel immers om doelpunten te maken."