Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Evenementen

Oegstgeest staat steevast in de top tien in de Elsevier lijstjes van beste gemeenten van Nederland. Maar blijkbaar worden faciliteiten voor kinderen hierin niet meegerekend. Want daarin scoort Oegstgeest dramatisch. Zo heeft Oegstgeest geen kinderboerderij, duurt het jaren voor de skatebaan in het Hofbrouckerpark een nieuw laagje asfalt krijgt en zijn de kwaliteit en kwantiteit van de speeltuintjes onder de maat.

En als klap op de vuurpijl wil de gemeente nu ook nog het jongerenwerk in het Dorpscentrum anders gaan inrichten per 1 januari 2020. Na een verbouwing kregen de huurders de rekening. Zo werd de huur voor de Stichting Evenementen enorm verhoogd. Hierdoor is het niet meer op te brengen om de activiteiten te organiseren voor de kinderen. De gemeente heeft haar subsidie voor jongerenwerk uitbesteed aan de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Zuid-Holland, welke haar activiteiten gaat herzien en zich met name gaat bezighouden met activiteiten in de 'wijken'. Nu komt alles en iedereen bijeen in het Dorpscentrum, waarbij afkomst of achtergrond niet telt. De jaarlijkse KIVA in de laatste week van de zomer(school)vakantie, een begrip onder Oegstgeestenaren, gaat hiermee naar alle waarschijnlijkheid ook ter ziele. De gemeente wil graag doen alsof we een grote stad zijn en heeft het over 'diversiteit' en 'wijken'. Maar Oegstgeest is een dorp en daar denkt men aan elkaar en kijkt men naar elkaar om. Dat er aan het feit dat kinderen de toekomst zijn voorbij wordt gegaan, is het zoveelste voorbeeld van bestuurlijk onvermogen.

M. den Braber - Oegstgeest


Vragen van een Oegstgeestenaar

• Afvalstoffen heffing omhoog. Bij de afvalverwerking plaats staat (stond) een bord "Legitimatie verplicht ". Nog nooit is dat aan mij gevraagd. Wel zie ik vaak busjes/kleine vrachtwagens vol afval, wat niet echt op afval van een doorsnee bewoner van Oegstgeest lijkt.
• Bestaat er een limiet aan hoeveel inleveren is toegestaan van afval per keer (bouw-, tuin-, rest-, etc. afval).
• Met de komst van de nieuwe bedrijven op het voormalig marine terrein, wordt hun afval ook door Oegstgeest verwerkt?
• Met dezelfde komst van de nieuwe bedrijven, hoe wordt de verwachte verhoogde verkeersdrukte behandeld. Worden wegen verbreed, nieuwe af en aanvoerwegen gecreëerd. Nu al staat het verkeer regelmatig vast bij de bestaande aan en afvoer van auto's/ vrachtwagens van en naar de A44 / Voorhout / Leiden.
• Moesten er nu echt bedrijven zoals De Bosrand, Praxis e.d. naar Oegstgeest komen. Binnen een straal van rond 10 km van ons dorp heb je dezelfde bedrijven meerdere malen zitten (Leiden/Katwijk/Rijnsburg/Voorhout etc.).
• Nieuwe duikerbrug geschikt voor zwaardere vrachtwagens, waarom is dat nodig? De Dorpsstraat blijft even smal en daar lopen of fietsen met vrachtwagens pal naast je is vragen om problemen.
• Wanneer worden overbodige 'verkeers'-borden nu eens eindelijk verwijderd. Haaswijk is bijvoorbeeld overspoeld met borden welke aangeven hoeveel calorieën je verbrand door de omleiding naar aanleiding van de reparatie van de Oortbrug (een fietsbrug). Je hebt vooral bij kruispunten borden staan, een per paal en dan twee of meer palen achter elkaar, waarvan sommige het zicht op de stoplichten beperken.

Oegstgeest is een fijn dorp. Houden zo, alhoewel er punten zijn voor verbetering (kostenbesparend, duurzamer, efficiënter, prettiger, overzichtelijker).

Peter Lutz - Oegstgeest