Sam Armstrong speelt in De Paulus pianowerken van Schumann en Schubert. | Foto Geert Maciejewski
Sam Armstrong speelt in De Paulus pianowerken van Schumann en Schubert. | Foto Geert Maciejewski Foto:

'Je relatie met muziek is een voortdurende zoektocht'

muziek n Op de laatste zondag deze maand speelt Sam Armstrong in De Paulus pianowerken van Schumann en Schubert. Sinds zijn debuut in de Wigmore Hall Londen in 2011 hoort hij tot de besten van zijn generatie. Dit was kort na zijn terugkeer uit New York waar hij bij de eminente Richard Goode in de leer was. In een tweeluik vertelt Sam van zijn leven in muziek.

Door Lucien Knoedler

Menige pianist droomt ervan juist bij Richard Goode (76) te studeren, om misschien ooit eens deel te nemen aan een masterclass. Armstrong (34): "Ik was een nieuwsgierige student, luisterde naar talrijke opnamen, zag masterclasses 'live' en op video. Ik herinner me de eerste keer dat ik een opname hoorde van Richard Goode in Mozarts Pianoconcert KV 466. Een openbaring! Het complete bezit van stijl verwonderde me en de natuurlijkheid van de frasering, vooral de warmte en menselijkheid in zijn spel.

In New York was ik toehoorder bij een masterclass van hem en in 2005 kwam hij naar de Royal College of Music in Manchester waar ik studeerde. Ik had het geluk nu aan zijn masterclass deel te nemen en overgelukkig was ik toen Richard zei dat hij zich vinden kon in mijn vertolking van Brahms' Fantasieën opus 116. Hij vond ook dat ik zijn suggesties gauw realiseerde. Daarna mocht ik bij hem in New York aan de Mannes College of Music studeren. Deze vier jaren bezorgden mij transformerende ervaringen. In de benadering van klank bijvoorbeeld. 'Het klinkt te veel als een piano!' luidde Richards commentaar wel vaker. Daarmee joeg hij me op de kast! Stelde hij mijn voorstelling van orkestrale kleuren, sonoriteit en balanceren op de piano in vraag? Zijn benadering van frasering en articulatie is heel bijzonder. Zijn raad: vermijd wat voor de hand ligt en het algemene, alleen dan is natuurlijkheid en vocale kwaliteit te vinden. Mijn jaren in New York waren een zoektocht naar de kern van de waarheid en identiteit van muziek. Die bereik je door iedere partituur heel grondig te lezen en zo de diepere betekenis van onder meer de tempi te vatten. En Richards nederigheid is zo ontroerend. Door hem besef ik dat je relatie met muziek een voortdurende zoektocht is, een levende relatie die evolueert."

Volgende week vertelt Sam van zijn vroege jeugd in muziek. Kaarten: Rijnlands Boekhandel of online: muziekkamer-oegstgeest.org.