Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Monrovia-Liberia-1977-1979 n Geen werk? Daar passen we wel een mouw aan.

Zwerver arriveert in Monrovia als Visiting Professor. Niemand blijkt op de hoogte van zijn aanstelling. Behalve dan de afdeling Personeelszaken, die voor hem een woning klaar heeft. Hij is aangenomen om in het College of Business and Public Administration onder studenten kennis en gebruik van computers te stimuleren (we spreken over ruim veertig jaar geleden). De grote vakantie loopt op een eind en er is in het Business College en daarbuiten werkelijk niemand die weet heeft van Zwervers aanstelling. Maar als Zwerver er lucht van krijgt dat de Dean van het College of Science and Technology na haar vakantie weer in haar kantoor is gesignaleerd, dan ziet hij zijn kans schoon en spoedt hij zich naar haar toe. Er zal toch ook wel in dat college een enkele keer de gedachte opkomen dat je niet kunt blijven doen alsof er geen computers bestaan.

Nou, die dame, de Dean dus, laat er geen gras over groeien! Binnen de kortste keren komen we een aantal colleges overeen die Zwerver zal geven. Basis Differentiaal- en Integraalrekening, wat meer gevorderde abstracte Wiskunde, maar ook beginners cursussen Systeem Analyse en Programmeren (Fortran). Gebruik makend van de IBM System/3 computer van het Ministerie van Planning en Economische Zaken, de enige overheidscomputer in het land. Misschien weet een enkele lezer het nog, die computer met die kleine ponskaartjes.

Het semester is flink op gang, studenten en Zwerver in hun element, als een onbekende bij hem langs komt met de vraag "Are you happy here?" Het blijkt een van de initiatiefnemers van het Business College te zijn die tot zijn frustratie er achter komt dat de door hen aangeworven medewerker zijn diensten in het "verkeerde" college aan het bewijzen is.

"Ja, Zwerver is tevreden". Natuurlijk ligt het voor de hand dat hij met ingang van het volgende semester voor beide faculteiten gaat werken, Business en Science dus, de Wiskunde laat vallen en zich uitsluitend op computergebruik richt.


Duurzaamheids-café in DCO

groen n Klaas van Egmond neemt op 17 oktober bezoekers mee in de zorgwekkende ontwikkelingen die hij om zich heen ziet: klimaatverandering, migratiestromen, populisme, fragmentatie van de nationale, Europese en mondiale politiek, handelsconflicten en een wankel financieel bestel.

Deze problemen zijn volgens van Egmond terug te voeren op de overwaardering van materialistische en individualistische waarden, waardoor de mens een karikatuur van zichzelf geworden is. De menselijke maat is verloren gegaan. Om die te hervinden grijpt van Egmond terug naar het mensbeeld van de Renaissance. Aan dat mensbeeld kan een moreel kompas worden ontleend, waarmee we een uitweg vinden uit deze zorgwekkende ontwikkelingen.

Donderdag 17 oktober 2019, Dorpscentrum Oegstgeest, Aanvang 20.00 uur, Toegang gratis.