Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Jan Wolkers en de Natuur

Afgelopen week was eindelijk de kogel door de kerk: we moeten in Nederland voorrang gaan geven aan Natuur boven Economie. Ik moest even met mijn ogen knipperen of ik het wel goed gelezen had.

Maar echt, de kranten en het journaal bevestigden dit. Het rapport van Johan Remkes stelt o.a. dat 'de tijd van juridische trucs en listen is voorbij' (….). Remkes roept politieke partijen op hun geschillen aan de kant te zetten om tot oplossingen te komen voor het stikstofprobleem. 'Men moet over de eigen schaduw heenstappen, gelet op de problematiek die er nu ligt' (…). Naast het gegeven dat ik me vreselijk bekocht voel door de manier waarop de stikstofproblematiek de afgelopen jaren in Nederland is aangepakt (niet!) spreekt uit het adviesrapport vooral een nieuwe realiteit waar we dus ook in Oegstgeest mee te maken hebben. En die realiteit is dat we niet meer alles kunnen doen wat we zouden willen doen en dat we nu de juiste keuzes moeten gaan maken voor een duurzame toekomst. Op tal van dossiers bestaat er, vooral bij de behoudende partijen zoals de VVD en CDA, nog steeds vaak scepsis als het gaat om duurzaamheid, milieu en natuurwaarden.

Traditioneel lijken deze partijen ook in Oegstgeest, de economie en het beteugelen van uitgaven, nog steeds voor te laten gaan boven de bescherming van onze natuur, duurzaamheid en onze gezondheid. Hieruit spreekt niet of nauwelijks urgentie en zorg over de klimaatcrisis. Dat belooft weinig goeds voor de agenda van de gemeente Oegstgeest de komende jaren, als we vanuit het Rijk de opdracht gaan krijgen om 'natuur boven economie' te stellen. Het is de hoogste tijd dat Oegstgeest gaat nadenken over haar prioriteiten op dit vlak, in plaats van steeds maar op de rem te gaan staan wanneer er kosten blijken zitten aan duurzaamheidbeleid en klimaatbeleid?

Een voorbeeld hiervan is de overschrijding van het budget voor de nieuwbouw van basisschool Het Dok, die onrust in de Raad veroorzaakte, terwijl deze extra kosten grotendeels gaan naar de verduurzaming van het gebouw, waaronder energiebesparende maatregelen. Maar ook de discussie rondom landgoed Endegeest belooft niet veel goeds op dit vlak. Het gaat er hierbij niet om dat de natuur in Oegstgeest zo mooi is en daarom behouden moet blijven (mooi is het wel!), maar het gaat er vooral om, dat we die natuur hard nodig hebben om stikstof op te kunnen vangen!

Daarom is het mij ook een doorn in het oog dat het bomenbeleid zo magertjes in de praktijk wordt gebracht in onze gemeente, want we hebben de bomen hard nodig om te kunnen blijven leven zoals we nu doen. Jan Wolkers - een groot liefhebber van de natuur en naamgever aan de 'groene boeken' prijs- zou nog minder graag terug willen keren naar Oegstgeest, als hij zou weten hoe weinig prioriteit er hier aan de natuur en duurzaamheid gegeven wordt.

How dare you!

Marlene Simoons