Het Oegstgeester college bij de presentatie van de begroting. | Foto Willemien Timmers
Het Oegstgeester college bij de presentatie van de begroting. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Belasting op afval flink omhoog

politiek n Afgelopen maandag presenteerde het Oegstgeester college van burgemeester en wethouders de Programmabegroting 2020-2023. Wethouder financiën Matthijs Huizing benadrukte: "Het is een solide begroting geworden, waarmee we de toekomst van Oegstgeest met vertrouwen tegemoet kunnen treden."

Het komende jaar laat nog een negatief resultaat zien, de jaren daarna is sprake van een positief resultaat. Voor de jaren 2021 en verder is in de begroting weer structureel ruimte gemaakt voor schuldreductie.

In deze begroting heeft het college opnieuw rekening gehouden met een stijging van de kosten voor Jeugdhulp en voor de WMO. En het college heeft vanwege de lage rente de rentevisie ook neerwaarts bijgesteld waardoor de geraamde rentekosten lager zijn geworden.

Afval

Eén van de opvallendste maatregelen die voor een sluitende begroting genomen moest worden is het verhogen van de afvalstoffenheffing met maar liefst 18 procent. "Wij kunnen niet anders", beargumenteerde de wethouder. "De kosten voor het verwerken van afval zijn zeker viermaal zo hoog geworden in de afgelopen tijd. Een uitschieter hierbij als voorbeeld: het hout dat de inwoners bij de milieustraat inleveren voor hergebruik konden wij tegen de kosten van 1,20 euro per kilo af laten halen. Die prijs is in de afgelopen tijd enorm gestegen: we betalen nu 80 euro per kilo. Dit komt omdat het hout nu niet meer verbrand mag worden vanwege een te hoge CO2 uitstoot." Ook het laten ophalen en verwerken van het restafval is flink duurder geworden. "Dat is van 13 naar 32 euro per inwoner gegaan. Dit soort verhogingen vragen om een hogere bijdrage van de burgers. Daar kunnen wij als gemeentebestuur niets aan doen."

Stijging

Komend jaar zal ook de OZB stijgen, en wel met 4,1%. Een deel hiervan komt voort uit de jaarlijkse inflatiecorrectie (2020: 2,6%) en het andere deel (éénmalig 1,5%) heeft te maken met afspraken uit het coalitieakkoord. Na 2020 zal de stijging zich beperken tot een inflatiecorrectie.
Beide belastingverhogingen komen er op neer dat een Oegstgeester huishouden per jaar tussen de 55 en 75 euro meer belasting zal gaan betalen.

Extra personeel

In de begroting staat tevens vermeld dat er geïnvesteerd gaat worden in extra personeel binnen de ambtelijke organisatie. Hiervoor is 700.000 euro gereserveerd. Naast tijdelijke krachten, zullen er ook structureel nieuwe ambtenaren worden aangenomen. In het totaal komen er acht fte (één fte is een volledige werkweek) bij. Deze ambtenaren zullen onder andere komen te werken bij jeugdzorg/WMO (2fte), communicatie (0,5fte) en 'ruimte' (1,5 fte).

onderwijshuisvesting

In de nabije toekomst zal ook geïnvesteerd moeten worden in (nieuwe) onderwijshuisvesting van onder andere de VSO Prof. Dr. Leo Kannerschool en de uitbreiding van basisschool Het Dok.
Voor nieuwbouw van de Kannerschool staat 15 miljoen euro gereserveerd. Vorig jaar stond deze kostenpost nog op 10 miljoen euro. Waar de nieuwe school moet komen, is nog niet bekend. De onderzoeken naar de drie mogelijke locaties (nieuwbouw huidige plek, Julianaschool en terrein Endegeest) lopen nog.


Ook met de plannen voor het onderhoud van de andere scholen is men op het gemeentehuis bezig, al zal de uitvoering hiervan pas in of na 2023 plaatsvinden.
(WT)


Mooie tweede bijeenkomst Oegstgeester Dwarse Denkers

denken n Maandag 23 september vond de tweede bijeenkomst van de Oegstgeester Dwarse Denkers (ODD) plaats. Initiatiefnemer Rob Sturm lichtte toe waar ODD voor staat: "Ons dorp telt zoveel mensen met buitengewone beroepen en talenten die vaak buiten het dorp bijzonder werk doen en soms zelfs de wereld over vliegen om daar hun kennis te delen: hoe mooi om dat ook met eigen dorpsgenoten te delen?"

ODD staat voor ontmoeten, kennis delen, inspiratie en nieuwe energie opdoen en is gratis toegankelijk voor iedereen. Voor Oegstgeestenaren door Oegstgeestenaren. "Alles gaat met gesloten beurzen en we zijn een rondreizend circus langs alle zalen van Oegstgeest", aldus Sturm. De laatste keer waren ze ruimhartig te gast bij Kasteel Oud-Poelgeest.

De groep Oegstgeester Dwarse Denkers bestaat uit Joop Verdonk, Els Timmers, Rob Sturm, Hans Bauma, Lucien Geelhoed, Esther Peters, Cecile van der Vijver, Joep Rovers, Joost van Bergen en Henegouwen en Caroline Vink.

De eerste bijeenkomst in juni waren de hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie van de universiteit Leiden, Eveline Crone (misschien beter bekend van het boek Puberbrein) en schrijver van de bestseller Laura H. en succesvol verslaggever van NRC Handelsblad Thomas Rueb te gast en deelden zij gepassioneerd hun kennis, verhaal en ervaringen.

Afgelopen maandag 23 september deelden niemand minder dan co founder van Tom Tom en succesvol ondernemer Peter Frans Pauwels en top-techvrouw COO/CFO van Wetransfer Marili 't Hooft hun kennis en ervaringen over de impact van digitalisering en data. Welke sporen laat je achter op internet en zijn we ons daarvan bewust? Wat is de kracht van de vergaande digitalisering en wat zijn de downsides? En wat kunnen we doen om onszelf beter te beschermen? Van een glimp van de toekomst met de zelfrijdende auto tot een inkijkje in het leven als ondernemer in deze snel ontwikkelende markt.

De drukbezochte avond werd wederom professioneel en enthousiast geleid door Esther Peters en er was volop ruimte voor vragen en reflectie.


Op 14 november is de volgende bijeenkomst met onder andere Kutsal Yesilkagit, hoogleraar international governance aan de universiteit Leiden en succesvol couturier Achmed Oso over protectionisme, autocratische leiders en internationaal zakendoen. Locatie nog onbekend.

Marili 't Hooft, Esther Peters en Peter Frans Pauwels. | Foto Joop Verdonk
Afbeelding