Ook burgemeester Emile Jaensch (midden) vierde het vijfjarig jubileum mee.
Ook burgemeester Emile Jaensch (midden) vierde het vijfjarig jubileum mee. Foto:

Vijf jaar SOEK gevierd met klanten en vrijwilligers

jubileum n Kringloopwinkel Soek, nu gevestigd aan de Endegeesterstraatweg 1A, bestond vorige week dinsdag vijf jaar.

Afgelopen zaterdag vierden vrijwilligers en klanten met koffie en petitfours dit eerste jubileum. Ook burgemeester Jaensch kwam even langs om te feliciteren. "Ik heb namens onze gemeenschap waardering uitgesproken voor de enorme inzet door vele vrijwilligers en de bijdrage aan goede doelen in ons dorp."

Vijf jaar geleden is de SOEK als pop-up winkel gestart op diverse locaties, maar vooral in het Dorpscentrum. Oegstgeest had duidelijk behoefte aan een plaats waar goed bruikbare spullen hun tweede leven konden beginnen. Boeken, keukenspullen, kleding en curiosa vonden hun weg naar een nieuwe eigenaar. In 2016 kreeg de SOEK zijn eerste tijdelijke bestemming in het Carp-gebouw achter het gemeentehuis.

Nu zit de winkel al enige tijd op de Endegeesterstraatweg in een ruimte die uitermate geschikt is, al duurde het even voordat de klanten de weg terugvonden naar de SOEK. Ook nu zit de kringloopwinkel in een tijdelijke ruimte, maar de burgemeester verzekerde de aanwezigen zaterdag dat de winkel nog niet zo heel snel weg moet uit het pand.

Van de oprichting tot het vijfjarig bestaan hebben heel veel mensen zich ingezet voor de kringloopwinkel. Van bestuurders, stagiaires tot vrijwilligers. "Allen hebben op hun manier een fantastische bijdrage geleverd aan het succes van de winkel. Ik kan zonder trots wel zeggen dat we een van de beste kringloopwinkels in de omgeving zijn. Ook al maken wij natuurlijk ook wel eens fouten. Maar mensen komen graag naar ons ook voor de gezelligheid", aldus vrijwilliger Max Dohle.

Het SOEK-mes snijdt aan twee kanten. Niet alleen geven ze spullen een nieuw leven; de opbrengst gaat dan ook nog eens naar lokale goede doelen. Dat is waar we het allemaal voor doen."

Een greep uit de gesteunde doelen: Dierenambulance/Vogelasiel regio Leiden, Stichting Fietsmaatjes Oegstgeest, EHBO Vereniging Oegstgeest, Imkervereniging Oegstgeest, Dorpscentrum Oegstgeest, het Repair Café, Stichting Inloophuis Scarabee, Milieu Educatiecentrum Oegstgeest, de Sagara Satrya's Oegstgeest, en de Oegstgeester Golfclub