'Ik heb zeer genoten, zowel van de wereldpremière van Schlegel, als van Beethoven, die iedereen kent en helemaal niet zo veel genialer is.'
'Ik heb zeer genoten, zowel van de wereldpremière van Schlegel, als van Beethoven, die iedereen kent en helemaal niet zo veel genialer is.' Foto: Lucien Knoedler

Prachtige uitvoering strijkkwartet Leander Schlegel

muziek n Zondag was in Cultuurhuis De Paulus de allereerste uitvoering ooit van het Tweede strijkkwartet van de in Oegstgeest geboren en in Leiden getogen componist Leander Schlegel. Door het magnifieke Daniel Quartet, honderd zeven jaar sinds Schlegel dit fonkelende werk voltooide en kort daarna plotseling stierf.

Het manuscript ligt bij het Nederlands Muziek Instituut in De Haag. Op voorstel van Muziekkamer Oegstgeest geeft Donemus het uit, in een bundel met Schlegels in 1904 verschenen Eerste strijkkwartet.

innemend

In een korte inleiding stelde Itamar Shimon, de altviolist, dat Schlegel een belangrijke componist is en dat het voor hen een eer is dit werk voor het eerst ten gehore te brengen. De volle zaal genoot dadelijk, hoewel deze muziek niet bepaald zomaar te verstaan is. Maar klonk zo innemend, warm, punt gaaf.

In haar recensie in het Leidsch Dagblad van maandag schrijft Lidy van der Spek: "En op de zevende dag schiep Daniel Quartet het 2e strijkkwartet van Leander Schlegel (1844–1913). In klank en kleur. En zie, het was zeer goed. Het ademt en het leeft". En: "Bij luisteraars en kwartet voel je de spanning van het moment, van openbaring."

leerlingen

Onder de honderd concertgasten burgemeester Jaensch en zijn partner en natuurlijk waren ook zij onder de indruk. Verder vier leden van de Zonnebloem en mantelzorgers die vrij entree via EVA kregen.

En vijf leerlingen van vioollerares Karin Kemper van de muziekschool BplusC; vier van hen onder de achttien jaar en die hebben steevast vrij entree bij de Zondagmatinees. Ze hadden niet eerder zo'n concert 'live' meegemaakt.

genoten

Zondagavond stuurde Pim Eijgenstein, psychiater in ruste te Oegstgeest, dit bericht aan de programmeur van Muziekkamer Oegstgeest: "Beste Lucien, hoe voel je je na deze Muziekdag? Als iemand het niet fijn gehad heeft, ligt dat niet aan jou! Ik heb zeer genoten, zowel van de wereldpremière van Schlegel (ook een eer voor jou), als van Beethoven, die iedereen kent en helemaal niet zo veel genialer is dan Schlegel, vind ik.

Ook al jouw medewerkers komt veel lof toe voor alle zorg – bijvoorbeeld de kussentjes op de stoelen! en de versnaperingen op de lange tafel. En hun zorg bij het inschenken. Het is allemaal zo verwelkomend voor ons gasten." De Concertzender maakte ook van deze Zondagmatinee een opname.