Rookgordijn of frisse lucht

Er was eens een grote, boze Philip M. te B.o.Z. Hij produceerde louter verslavend gif. Legaal. Philip had wereldwijd nogal wat handlangers. Philip met de zijnen versloeg zijn miljoenen en verdiende grof geld. Philip maalde niet om longkanker, hartinfarct, beroerte, longemfyseem, COPD ('chronic obstructive pulmonary disease') en kanker van mond, tong, slokdarm, maag en blaas. Want Philip wilde dat wij rookten. Als schoorstenen.

En dat is gelukt. Bij drie-en-een-half miljoen mensen in Nederland. Twee miljoen daarvan overlijden aan de gevolgen. Rokers leven gemiddeld vijf tot tien jaar korter. Per jaar twintigduizend rookdoden. Ik verzin dit niet. Het zijn de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Die twintigduizend, dat is elke dag een flinke touringcar vol. Ik hoop van harte dat niemand van uw geliefden daarin zit. Naïeve 'tegen-beter-weten-inners' houden vol dat roken een vrije keuze is. Zij die verslaafd zijn of waren weten beter. Het is tijd om rokers bij te staan.

'Want Philip wilde dat wij rookten - Als schoorstenen'

Dat doen we niet door dit bizarre consumptiegif doodgewoon uit te stallen bij de supermarkten te Oegstgeest. Dat doen we wel door mensen te helpen om te stoppen, door goed voor ze te zorgen als ze ziek zijn van het roken. Door de tabaksindustrie als wortel van het kwaad aan te pakken. Dat doen we door te gaan voor een rookvrije generatie.

Daarin heb ik als verstokt gelovige altijd hoop, van God ontvangen. Hoop op verandering ten goede, hoop op wijsheid, hoop op liefde, hoop op bloei. Hoe dik het rookgordijn ook is.

Zo sprak ik op een recente zaterdagochtend een jonge supermarktmedewerkster te O. bij het rookschap. Eigenlijk was ze hier fel tegen. Ook al rookten haar ouders en andere familie ook. Maar zij? 'Not over my dead body'. Voor mij een echte opsteker. Een teken van hoop. Frisse lucht.

Jelle Wesseling

Reacties naar okecolumn@ziggo.nl