De schakers voelen zich thuis in Oegstgeest. | Foto Wil van Elk
De schakers voelen zich thuis in Oegstgeest. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Schaakclub is terug in Oegstgeest

Jubileum n Alsof ze nooit zijn weggeweest uit Oegstgeest, zo vanzelfsprekend schuiven de schakers aan tafel op 19 september tegenover hun tegenstander met een bord vol schaakstukken tussen hen in.

Het denksportcentrum in Leiden aan het Diamantplein ging dicht, waar de club terecht kon na de sloop van De Roode Leeuw aan de Dorpsstraat in Oegstgeest, dus moesten ze weer op zoek naar vervangende ruimte. De Schaakclub Oegstgeest '80 vond een geschikte ruimte in de K&O-zaal bij de bibliotheek.

Volgend jaar bestaat de club veertig jaar. "Er is echter geen geld voor een jubileumfeest", vertelt voorzitter Ed Noordijk. Bestuurslid Ed Wagemans: "We hebben nu dertig leden, we hopen dat er meer komen nu we weer in Oegstgeest zijn".

Op de vaste speelavond, op donderdag, waren 21 leden aanwezig. Een van hen moest dus toekijken. (WvE)


Reactie op Groene Kaart, Bomenverorderning en berichtgeving over een boom

In de Oegstgeester Courant van 18 september kwam in de lezersbrief de nieuwe Groene Kaart van de gemeente al even langs. Daarin werd aangegeven dat we wat gemeente-groen in Oegstgeest onder het landelijke gemiddelde zijn afgezakt. Een zeer slechte zaak! Vereniging Hofbrouckerpark geeft aan dat er helemaal geen sprake van groenversterking in hun buurt is, maar een verarming! Het lijkt een trend in onze gemeente. Hoewel de gemeente aangeeft dat het groenversterking hoog in het vaandel heeft, is er op veel manieren weinig van te merken.

Hoe vaak horen we niet over bomen die sneuvelen. Er wordt dan heel zalvend aangegeven dat er een vervangende boom zal worden geplant. Helaas is nog steeds niet tot de gemeente doorgedrongen dat oude bomen een heel andere rol hebben in ons stadse ecosysteem dan jonge. Dat oude bomen daarnaast een veel grotere esthetische waarde hebben, om nog maar niet te spreken van het feit dat bomen levende wezens zijn en niet zomaar 'dingen' of 'elementen' in de ruimtelijke ordening.

Bij vergroening, en zeker een erbarmelijke groenstand onder landelijk gemiddelde, willen we horen dat er groen bijkomt! Niet sprietjes ter vervanging van prachtige bomen, maar mooie bomen ter aanvulling.

Wij als petitiestarters van 'Red de prachtige bomen(diversiteit) van Oegstgeest' hebben de petitie enkele maanden geleden bij de gemeente aangeboden. Ondertussen is de petitie 5861 keer getekend, maar we zien nog geen verbetering in het beleid.
Neem het bericht over de beeldbepalende populier die helaas moet worden gekapt in dezelfde Oegstgeester Courant. Wie de betreffende plek kent, zal hebben gezien hoe kaal en troosteloos het is geworden aan de Akeleilaan na de kap van de esdoorns. Willemien Timmers zegt in het bericht dat deze waren gekapt omdat ze in slechte staat waren. Een zeer beperkte weergave van de werkelijkheid. Deze bomen konden gewoon gespaard worden, maar bewoners wilden geen 'plak' meer op hun auto's en dus werd de boombesparing teruggedraaid. Hoe krachtig staat de gemeente dan voor zijn bomenbeleid?

Zoals Vereniging Hofbrouckerpark teleurgesteld was over de Groene Kaart, zo zijn wij het ook over het concept bomenverordening. Zo is de definitie van "boom" veranderd. Bomen moeten opeens een grotere diameter hebben om als boom te worden opgemerkt. Zo vallen er dus minder bomen onder dit beleid. Bepaald niet waar wij voor gepleit hebben en ook niet kloppend bij het uitgangspunt van het eigen bomenbeleid van de gemeente over het langer meegaan van bomen! Concreet betekent dit dat er in het beschermde dorpsgezicht (waarschijnlijk) bomen zullen zijn die NIET meer onder de verordening vallen en dus vergunningsvrij geveld mogen worden. Erg jammer.

Ook mogen er in de nieuwe verordening opeens meer bomen worden gedund. Onder de huidige/oude verordening is "dunning" gedefinieerd als alleen bij "bospercelen". In de conceptverordening is die duiding er niet meer. Oftewel: meer situaties waarin bomen kunnen verdwijnen, zonder dat je er als inwoner ook maar iets aan kunt doen. Ook hier weer een verandering die helemaal niet past in de geest van het bomenbeleid.

Tot slot nog een interessante verwoording betreffende herplanten; het bevoegd gezag KAN opdragen tot herplanting. Zowel bij vergunningverlening, als bij illegaal gevelde bomen. Dat is gezien de uitgangspunten op zijn minst vreemd te noemen. Waarom zou herplanting niet standaard worden opgelegd? We willen immers een mooi en groen dorp blijven…

Conclusie: Wij als petitiestarters hopen dat de politieke partijen nog eens heel kritisch kijken naar beiden concepten en WERKELIJK gaan staan voor vergroening van ons mooie dorp.

Cathelijne Filippo

De gekapte bomen aan de Akeleilaan. | Foto Joep Derksen