Oegstgeest investeert miljoenen voor eenden

Miljoenen investeren zodat zwemmende eenden genieten van een historisch tongewelfje? Ja echt daar maken we ons druk om in Oegstgeest. We hebben het over de Duikerbrug in de Dorpsstraat, waar je gelukkig nog wel zonder gevaar voor eigen leven over kunt lopen of fietsen. Hoelang kissebissen we er nu al over of deze gerestaureerd of vervangen moet worden? Wij zijn de tel kwijt. Maar intussen ziet die bijzondere historische brug er niet uit met foeilelijke rood-wit gestreepte afzettingen. Eindelijk nam de wethouder vorige week een standpunt in: vervangen die brug. Begrotingstechnisch waarschijnlijk het slimst. Zo warmpjes zit de gemeente er tenslotte ook weer niet bij. Integendeel. Maar daar zijn we het in Oegstgeest natuurlijk niet mee eens. Het zal er wel weer op neerkomen dat dure bureaus nog eens een reeks kosten verslindende rapporten zullen schrijven wat er toch moet gebeuren met de Duikerbrug. Dat kan er ook nog wel bij. Maar wat is het bijzondere historische kenmerk van deze brug, waarvan veel mensen niet eens merken dat het een brug is als ze eroverheen rijden? Het tongewelf onder de brug dus. Alleen zichtbaar voor de eerdergenoemde eenden die er onderdoor zwemmen. Wethouder, pak nu eens door en vervang die Duikerbrug, zodat we er weer wat aan hebben. Niemand die het ziet als je de zichtbare bovenkant weer hetzelfde aanzien geeft als de huidige brug. En nog iets: dan is die paar miljoen euro die in de brug een paar meter verderop is geïnvesteerd ook niet alleen maar leuk voor automobilisten uit Rijnsburg. En denkt u dan ook aan de bewoners van dit stukje Dorpsstraat? Maak er nu eindelijk eens eenrichtingsverkeer van en verbiedt vrachtwagens erdoor heen te rijden. Dan hebben we dat ook weer gehad.

Mieke en Gerard Kerkhof


Endegeest en Matglas en co

- In de marketingkrant 'Kennisstad Leiden' valt de grote ambitie van de bedrijvenvereniging Leiden Bio Science Park (LBSP) te lezen: van Park naar Innovatie District! Dat betekent van 200 naar 300 bedrijven, van 19000 naar 25000 werknemers en 1100 woningen erbij, aldus de tekst.
- Het immer begerig oog van de Gemeente Leiden, de Universiteit, het LSBP en de projectontwikkelaar is, zoals bekend, inmiddels ook op Landgoed Endegeest gevallen.
Hun brutale voorstel om dit nota bene drievoudig beschermd gebied in Oegstgeest, d.w.z. bij de buren, te claimen om er een bedrijventerrein van te maken -grenzeloze groei- verdient een even duidelijk als afwijzend antwoord.
- Oegstgeest heeft al een ruime bijdrage geleverd door een aantal jaren geleden in het bestemmingsplan Nieuw Rijngeest een deel van het te ontwikkelen gebied 'achter' Corpus aan te wijzen t.b.v. het Leidse Bio Science Park.
- Leiden wil het eigen groen versterken en uitbreiden en de historie koesteren door zuinig om te gaan met monumentaal erfgoed (zie Omgevingsvisie Leiden 2040). Diezelfde waarden kennen we in Oegstgeest ook al jaren. Waarden die zijn terug te vinden in o.m. de Oegstgeester Structuurvisie, het Collegeprogramma en het concept Groene Kaart 2019. En eveneens in rijks- en provinciale bescherming.
- Helaas moet aan de hand van tal van harde feiten geconstateerd worden dat B&W van Oegstgeest niet de indruk wekken stevig voor het Oegstgeester belang op te komen. Geen enkele voorwaarde, eis of beperking van het College van B&W is in de stukken te vinden.
In het 'Voorbereidingsbesluit Bestemmingsplan Endegeest e.o.' meet het College zich zelfs de bevoegdheid toe om buiten de Raad om (!) besluiten te kunnen nemen. De coalitie (VVD, PrO, CDA) heeft daar 13 juni 2019 in een besloten Raadsvergadering mee ingestemd. Een amendement van Hart voor Oegstgeest om deze uitzonderlijke bevoegdheid te schrappen kreeg niet de instemming van de coalitiepartijen.
Desondanks menen de coalitiepartijen de regie m.b.t. Endegeest te voeren en "denken naar de inwoners van Oegstgeest en andere belanghebbenden uit te stralen de ontwikkeling in dit gebied zeer belangrijk te vinden." Een tekst ver van de realiteit en bovendien voor meer uitleg vatbaar.
- Wat dan wèl te doen? Durf als partijen vast te stellen dat het hier niet gaat om een partijpolitieke kwestie. Durf vast te stellen dat volksvertegenwoordigers in dit geval bij uitstek het algemeen belang van Oegstgeest moeten dienen. Dat algemeen belang is al lang glashelder: Endegeest mag geen bedrijventerrein worden! Vraag de Burgemeester -zo nodig schriftelijk- bekend te maken aan de Gemeenteraad of en zo ja welke afspraken zijn gemaakt. De Gemeenteraad en ieder lid van de Raad afzonderlijk hebben het recht op volledige informatie. De Gemeentewet is daarover glashelder. Anderzijds is de Burgemeester verantwoording schuldig aan de Raad, het hoogste gemeenteorgaan. Van de Raad mag verlangd worden om te zorgen voor transparant openbaar bestuur. Niet alleen t.b.v. de Raad zelf, maar ook voor de inwoners van Oegstgeest.
- Hoe de kiezer erover denkt is al lang duidelijk. Er zijn sinds mei 2017, toen het 'Ambitiedocument' (het eerste 'prentenboek' van Hartzema) verscheen, steeds weer goed onderbouwde negatieve oordelen gegeven en positieve suggesties gedaan.
- De Oegstgeester vlag ophangen in de Raadszaal is mooi, maar dan moeten de Raadsleden zich ook niet door het eigen College de Leidse ambities (grenzeloze groei) door de strot laten duwen.

Mr Jan J.L. de Soeten