Het Daniel Quartet: Quirine Scheffers, Misha Furman, Itamar Shimon en Joanna Pachucka, cello. | Foto Bob de Bruyn
Het Daniel Quartet: Quirine Scheffers, Misha Furman, Itamar Shimon en Joanna Pachucka, cello. | Foto Bob de Bruyn Foto: Bob Bruyn

'Leander Schlegels Tweede strijkkwartet voor het eerst uitvoeren is een grote uitdaging'

muziek n Het Daniel Quartet bezorgt zondagmiddag (22 september) in De Paulus de allereerste uitvoering ooit van het Tweede strijkkwartet van de in Oegstgeest geboren componist Leander Schlegel. Dit ensemble is opgericht in 1974 en verwierf vanuit Nederland internationale naam en faam. Misha Furman en Itamar Shimon, respectievelijk de tweede violist en altviolist, zijn leden van het eerste uur, maken vierenveertig jaar deel uit van het Daniel Quartet. In gesprek met hen.

Door Lucien Knoedler

"We hebben ons genoemd naar het Daniel Huis bij Tel Aviv, we studeerden daar aan de Rubin Academie. Als kwartet brachten wij onze militaire diensttijd door. Toen we vernamen dat het Rotterdams Philharmonisch Orkest versterking van de strijkers zocht, zijn we in 1976 hierheen gekomen. Naast onze orkestbaan kregen we alle gelegenheid ons als kwartet te ontwikkelen. We kregen alle kans in de leer te gaan bij onder meer het legendarische Amadeus Quartett. En we konden regelmatig tournees maken langs de belangrijkste muziekcentra in de Verenigde Staten en in Europa. Een geweldige tijd. Sinds de invoering van de strakke orkestroosters is daarvoor geen kans meer," aldus Itamar Shimon (69).

Verslaving

Hij en Furman (71) zijn kinderen van ouders die ternauwernood de Holocaust overleefden. Furman groeide op in Litouwen, bezocht de muziekacademie van Vilnius en zette zijn studie voort in Israël. Shimon komt uit Transsylvanië, het Hongaarse deel van Roemenië. Furman: "In een strijkkwartet spelen is een verslaving".
Het Daniel Kwartet startte in 1990 het internationale zomerfestival dat eerst Daniel Dagen heette en sinds 2004 Zeister Muziekdagen. In 2002 besloot cellist Zvi Maschkowski zich terug te trekken Voor hem kwam Joanna Pachucka. In 2009 nam Quirine Scheffers de plaats in van primarius Benzion Shamir. Pachucka is plaatsvervangend solocellist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Scheffers is bij dit orkest plaatsvervangend eerste concertmeester sinds 2012.

In het Osger weekend, zondagmiddag, zetten pianist en Schlegel-vorser Frans van Ruth en mezzosopraan Oda Zoe Hochscheid in het Koetshuis van kasteel Oud-Poelgeest in een inspirerend lecture concert in woord en daad uiteen hoezeer Leander Schlegel een belangwekkend componist is, zijn kleine oeuvre ten spijt. Dit bevestigen Furman en Shimon volmondig. "Het is een grote uitdaging Schlegels laatst voltooide compositie, zijn Tweede strijkkwartet opus 35, voor het eerst uit te voeren. Het is voor ons geen gemakkelijk werk." Shimon licht dit zondagmiddag in De Paulus vooraf kort toe, evenals na de pauze het Strijkkwartet opus 132 van Beethoven. "Dit is van hem mijn lievelingskwartet."


Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel en Plato in Leiden, online via muziekkamer-oegstgeest.org.