Afbeelding
Foto:

Waar te beginnen?

Rondreizend door Japan, met mijn hoofd in de wolken, concipieer ik deze eerste column voor uw courant. Een krant die goed wordt gelezen, zoals ik heb gemerkt toen ik de permanente campagne voerde voor de VVD. Inmiddels ben ik al enige jaren niet actief meer betrokken bij het lokale politieke bestuur. Wel is er voldoende betrokkenheid met ons dorp door de ontwikkeling van het nieuwe bedrijventerrein De Boeg. In die hoedanigheid zijn er voldoende relaties met bestuur, ambtenaren, politiek en bevolking van ons geliefde Oegstgeest. Vanuit beide ervaringen, campagneleider VVD en ondernemer in Oegstgeest, zal ik in de komende columns aandacht besteden aan de actualiteiten en daar mijn liberale blik over laten vallen.

Mijn insteek zal vooral gericht zijn op opbouwende en dus positieve columns. Natuurlijk is de politieke tegenstelling daarbij niet onderbelicht. Het is goed om elkaar scherp te houden. De oppositie heeft het, kort door de bocht, makkelijk; commentaar leveren. Dat gebeurt dan ook met verve.
Om de lezers nader kennis te laten maken met uw columnist zal ik één en ander delen uit mijn leven. De keuze wordt bepaald door de relevantie voor mijn columns.
Ik woonde een deel van mijn jeugd in Scheveningen, nu een onderdeel van Den Haag, een wijk met eigen klederdracht en gebruiken. Mocht Oegstgeest ooit samengaan met Leiden dan zullen wij onze identiteit moeten kunnen behouden. In tegenstelling tot velen in Oegstgeest ben ik overigens niet tegen samenvoegen van een aantal gemeenten, zolang dat op vrijwillige basis gebeurt en wij voldoende afspraken hebben kunnen maken.
Sinds midden jaren negentig, na enige jaren in het buitenland gewoond te hebben, woon ik in de regio. Als ondernemer ben ik, naast mijn werk, vrij snel actief geworden in allerlei gremia zoals bijvoorbeeld de Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel, Het Rapenburgconcert, Beelden in Leiden en de vrijmetselaarsloge La Vertu. Veel van mijn sociale activiteiten vonden plaats in de stad Leiden. Ik ben deze stad dan ook erg gaan waarderen, terwijl ik zeer naar mijn zin in Oegstgeest woon.
Vanwege mijn betrokkenheid bij de ontwikkeling van De Boeg zal ik, daar waar nodig, duidelijk aangeven of er sprake is, of zou kunnen zijn, van een belangenverstrengeling, zeker wanneer die tegengesteld is.
Afsluitend wil ik mijn respect en grote waardering uitspreken voor alle raadsleden. Van dichtbij heb ik meegemaakt hoe hard er door hen wordt gewerkt en hoeveel tijd zij daaraan besteden. En dat doen zij, net als de bestuurders, met een behoorlijk afbreukrisico. De beloning staat niet in verhouding tot hun inspanning. Er is denk ik wel wat "winst" te behalen in de raadsvergaderingen. Een van de meest gehoorde opmerkingen door woordvoerders is: "de vorige spreker heeft het gras voor mijn voeten weggemaaid, daarom zal ik het kort houden", om vervolgens toch het hele en vooral uitgebreide verhaal te doen (sic!).

Arjen Pels Rijcken

Afbeelding
Afbeelding