Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Oegstgeest groen .... ??

In de OC van 26 juni nodigde het gemeentebestuur uit om in de vakantietijd commentaar te geven op een "concept" Groene Kaart. Het groen in de gemeente is opnieuw ingetekend tegen de achtergrond van de 'groenversterking' die B&W als hoge prioriteit heeft opgenomen in het collegeprogramma. Dat laatste is terecht: gemeente-groen in Oegstgeest is onder het landelijke gemiddelde afgezakt. Enthousiast over het B&W-initiatief bestudeerden bewoners/verenigingsleden het concept voor de Hofbrouckerpark-omgeving.
Teleurgesteld moesten bewoners constateren dat de voorgespiegelde groenversterking in de Hofbrouckerparkbuurt in feite een groen-afname(!) betrof. Een van de drie door Oegstgeest lopende groenzones blijkt in het Groene Kaart-concept te worden onderbroken en dus opgeheven. Het betreft de groenzone nr. 2 in de Structuurvisie 2005-2020 (= gemeenteraadbesluit).
Rond 2005 had groen al hoge prioriteit maar in 2019 is het belang van behoud en versterking nog veel groter geworden. Het kaartvoorstel om een essentieel gedeelte van de Hazenboslaan uit groenzone 2 te knippen zonder expliciete vermelding van deze drastische ingreep is onbegrijpelijk. Het kan moeilijk anders worden gezien dan als de zoveelste schimmige poging om hoogbouw van appartement-complexen op/naast het Hofbrouckerpark met de bijbehorende vernietiging van de parkomgeving vlakbij het dichtst bevolkte deel (Lange Voort-centrum) van Oegstgeest mogelijk te maken.
Betreffend bestemmingsplan, dat vrijwel gehéél op een onhaalbare Hofwijk-zorgfunctie focuste, is outdated. Binnenkort gaat de Gemeenteraad de wettelijke herziening ervan behandelen. We zijn heel benieuwd welke politieke partijen wél en welke niet de belangen respecteren van de vele, vele Oegstgeesters hier in deze dichtstbevolkte wijk door een bebouwing van het Hofbrouckerpark te blokkeren. Wij houden u op de hoogte.


Vereniging Hofbrouckerpark/Hofwijk
Hofbrouckerpark@mail.com


'Duikerbrug moet vervangen'

politiek n De duikerbrug in de Dorpsstraat, die al enige maanden is afgesloten voor autoverkeer vanwege instortingsgevaar, moet zo snel mogelijk vervangen, zo sprak wethouder Glasbeek in de commissie Ruimte van afgelopen donderdag.

Het steekt hem dat er in de jaren die achter ons liggen enkel onderzoekskosten zijn gemaakt, maar dat er niets concreets is gebeurd.

Omwonenden hebben er evenwel moeite mee dat men al van vervanging spreekt van de brug, in plaats van restauratie.

Ook raadsleden schaarden zich achter deze mening.Eelke van den Ouweelen (Lokaal): "Een historische brug kun je maar één maal weghalen." De VVD opperde dat de mogelijkheden tot restauratie onderzocht moeten worden. "Dit onderzoek moet dan niet zoals nu van Dura Vermeer komen. Want die bouwen alleen nieuwe bruggen."

Volgens de wethouder liggen evenwel alle opties nog op tafel.

Het restaureren van de oude toog in het midden van de brug (enkel zichtbaar als men er onderdoor vaart), heeft volgens wethouder Glasbeek hoge maatschappelijke kosten, temeer vanwege de leidingen van diverse nutsbedrijven die onder de brug doorlopen en niet tijdelijk afgesloten kunnen worden.

Buurtbewoners vroegen zich tijdens de commissievergadering af of een nieuwe brug wel nodig is, als men kiest autoverkeer voor altijd op die plek te weren. Zij genieten ervan dat er geen doorgaand autoverkeer meer door de straat komt, nu de brug is afgesloten. De wethouder gaf aan dat wat het college betreft er een brug komt die dezelfde belasting aankan als de oude. Wel moet volgens hem de Dorpsstraat dan opnieuw worden ingericht.

Tijdens de komende begrotingsraad zal een besluit genomen worden over dit dossier.


Barbecue Oegstgeest aan de Rhijn

ontmoeting n Onder het tentdak van het zonovergoten buitenterras van Hilton Garden Inn Leiden, gelegen ten zuiden van Park Landskroon, vond op zaterdag 14 september de jaarlijkse wijkbarbecue, georganiseerd door de Bewonersvereniging Oegstgeest aan de Rhijn plaats.

Voor de kinderen was naast de al aanwezige speeltoestellen speciaal nog een springkasteel ingehuurd door het Hilton.
Zo'n 45 oudere en nieuwere inwoners van de wijk met tien kinderen, konden kiezen uit het een zeer uitgebreid menu. Tijdens het eten konden bewoners en ook kinderen elkaar ontmoeten in spel en uitwisseling over de woonervaringen en nieuwe contacten opdoen.
De kennismaking met de geneugten van de Garden Inn, kwam tot stand mede dankzij een zeer schappelijke introductieprijs. Ook de gemeente bijdrage droeg bij aan de gezelligheid.
Er was een presentatie van buuv, met concrete mogelijkheden om elkaar tot steun te zijn en de behoeften kenbaar te kunnen maken. Daarnaast was er ook een initiatief voor deelname aan de world cleanup day, om de handen ineen te slaan om plastic zwerfvuil in de wijk te lijf te gaan op zaterdag 21 september in het kader van bewustwording en duurzaamheid in milieu en goed nabuurschap.

Vertegenwoordigers van de organisatie van festivals als puur waren aanwezig om met bewoners van gedachten te wisselen hoe de festivals met nog minder overlast te kunnen laten plaatsvinden. De synergie was aanstekelijk, naast ontmoeting met hap en drank werd er ook ingetekend voor actie ter verbetering van het woon-en leefklimaat.

Ook kreeg de wijkvereniging er nieuwe leden bij.