Pim van Lommel tijdens het vraaggesprek in de bibliotheek Oegstgeest.
Pim van Lommel tijdens het vraaggesprek in de bibliotheek Oegstgeest. Foto:

Grote interesse voor 'Leve de Organen' Van Lommel en Bromet

Discussie n Op 11 september organiseerde de Bibliotheek Bollenstreek / Volksuniversiteit Oegstgeest een discussieavond met oud-cardioloog Pim van Lommel en documentairemaker Frans Bromet. Aanleiding was de voorvertoning van de nieuwe documentaire 'Leve de organen' van Frans Bromet.

Deze documentaire is gemaakt in het kader van de nieuwe Wet op Orgaandonatie waarmee iedereen over enkele maanden automatisch orgaandonor wordt, tenzij je expliciet aangeeft dat je dit niet wilt. In de documentaire verdiept Frans Bromet zich in de nieuwe orgaanwet. Hij gaat te rade bij reguliere artsen, ervaringsdeskundigen en nabestaanden en onderzoekt ook andere kritische geluiden.

Na een korte inleiding werd de documentaire bekeken waarna een verdiepend vraaggesprek volgde. Volgens oud-cardioloog Pim van Lommel hebben mensen door de beperkte informatie van de overheid geen idee wat het inhoudt wanneer je je aanmeldt als donor of welke gevolgen het kan hebben voor het eigen stervensproces en voor de nabestaanden. Weten we zeker dat de donor niets merkt van de uitneemoperatie? Wat gebeurt er met het bewustzijn tijdens het stervensproces? Is hersendood wel dood?

Grote opkomst

De voorvertoning en discussieavond trok veel belangstelling. De zaal was volledig uitverkocht. Veel mensen konden dan ook, vanwege de grote opkomst, niet meer naar binnen. Volksuniversiteit Oegstgeest raad dan ook aan altijd van te voren een ticket te kopen om zeker te zijn van een stoel.

uitzending

De documentaire 'Leve de organen' biedt een bredere blik op orgaandonatie en wordt uitgezonden op 21 oktober, 21.00 uur op NPO 2.