World Cleanup Day in Oegstgeest aan de Rijn

opruimen n Op zaterdag 21 september is het zover: World Cleanup Day. Op deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar gaan mensen samen met ruim 160 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. En de wijk Oegstgeest aan de Rijn doet mee.

"Ons doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil!" zegt organisatrice Christa de Best. "En vooral ook het verkrijgen van meer waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Hoe meer we te weten komen over het afval, hoe gerichter we namelijk kunnen werken aan oplossingen. Samen maken we het verschil! We lopen in groepjes door onze wijk, langs onze huizen en samen registreren en ruimen we het zwerfafval op. Doe ook mee en help het milieu een handje! We verzamelen rond 11.00 uur voor een groepsfoto op de parkeerplaats bij het DOK."
Alle deelnemers worden na afloop nog extra beloond. De lokale Jumbo, Bakker Den Dulk en Snackbar De Heeren van Katwijck zullen de deelnemers na afloop verwennen met wat lekkers. Meld je nu aan via: worldcleanupday.nl/cleanup-acties/


'Bommel en de Bijbel'

lezing n In zijn lezing op zondag 22 september in het Dorpscentrum (15.00 -16.30 uur) gaat Klaas Driebergen in op wat Marten Toonder geloofde en hoe hij tegen Bijbel en christendom aankeek, en geeft hij interessante en leuke voorbeelden van hoe dit doorwerkte in zijn verhalen. Dit alles geïllustreerd met videofragmenten en afbeeldingen uit de Bommelverhalen. Klaas Driebergen publiceerde meerdere boeken over Marten Toonder en diens werk.

Schrijver en striptekenaar Marten Toonder (1912-2005) portretteerde in zijn verhalen over Olivier B. Bommel en Tom Poes met een grote knipoog de Nederlandse samenleving. Het is daarom niet verbazend dat hij zich daarin ook bezig heeft gehouden met het Hollandse calvinisme. Ook de Bijbel was een inspiratiebron voor de Bommelverhalen: Toonder putte daaruit voor verhaalmotieven, maar ontleende ook woorden en uitdrukkingen aan de oude Statenvertaling. Daarnaast leverde hij in zijn verhalen impliciet kritiek op het christelijke gedachtegoed. Info. Gerrie Kooijman 06-1839 2604. Richtbedrag €5.