Rob Sturm gaf een ‘biertje’ aan Jacques Thorn, Dieneke Peddemors, Lineke Hofdijk en Matthijs Huizing. | Foto Wil van Elk
Rob Sturm gaf een ‘biertje’ aan Jacques Thorn, Dieneke Peddemors, Lineke Hofdijk en Matthijs Huizing. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Plekken van plezier

lezing n Een volle raadszaal op 4 september in het gemeentehuis van Oegst­geest, tot verrassing van de voorzitter Vereniging Oud Oegst­geest (VOO) Rob Sturm, bij de aftrap van het Open Monumenten & Osger Weekend die op 14 en 15 september plaatsvindt. Jacques Thorn besprak de voormalige 'plekken van plezier, – het thema van het komende weekend – die ooit binnen de (huidige) grenzen van Oegst­geest floreerden. Het eerste boekje van de tiende Open Monumenten & Osger Weekend werd uitgereikt aan wethouder monumenten en cultuur Matthijs Huizing die daarin het voorwoord schreef.

Door Wil van Elk

"Ik zou graag willen dat monumenten meer opvallen, ook als je er niet naar op zoek bent. We hebben er meer dan honderd in Oegst­geest. Er worden volgend jaar plaquettes geplaatst om aan te duiden dat je op een bijzondere plek bent", vertelde Rob Sturm. "Binnen het bestuur bekijken we welke tien plekken dat zouden moeten worden."

"We hebben nu dertig biertjes op", vertelde Jacques Thorn lachend aan het eind van zijn levendige beschrijving over de horecagelegenheden van weleer. Thorn toonde tijdens zijn virtuele kroegentocht historische foto's van vervlogen tijden. De tocht heeft hij namens VOO met Dineke Peddemors samengesteld. Sommige 'kroegen' waren een verrassing voor de vele aanwezigen. Andere lagen nog vers in het geheugen zoals de Roode Leeuw en het Witte Huis. "Wie heeft daar niet zijn rijbewijs gehaald."

Het was vooral de Gouden Eeuw waarin de kroegen van Oegst­geest floreerden. "Vooral voor de reizigers die door Oegst­geest trokken. 'Het Wapen van Oegst­geest', daar hadden we er drie van in de geschiedenis." Op oude foto's en kaarten toonde hij de locaties daarvan tijdens zijn geschiedenisles.

Route

De route op beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur langs de dertig voormalige kroegen is verrassend uitgebreid. Het startpunt is bij Café de Gouwe, het enige echte dorpscafé dat we nog hebben in Oegst­geest. Er zijn onder voorbehoud onderweg vier tappunten, waarvan twee, Het Beleg van Oegst­geest en Hemels, alleen op zaterdag. Het Gemeentecentrum en De Nieuwe Aanleg, Café Dofferhoff op de voormalige locatie, op beide dagen.

Rondleiding

Lokale geschiedenislessen zouden goed zijn op de basisscholen. Jan Halin en Onno Koerten werken aan de eerste 'Klassendag Oegst­geester Basisscholen' waarbij de leerlingen uit de zevende en achtste groepen monumenten bezoeken, een rondleiding krijgen in Kasteel Oud-Poelgeest en in het gemeentehuis van Oegst­geest, en gastlessen van bestuursleden van de Vereniging Oud Oegst­geest en van Osger. De werkgroep wil meer scholen betrekken bij dit vooruitstrevende project.

Leerzaam

Het boekje 'Plekken van plezier' is het lezen waard en een uitstekende reisgids voor het Open Monumenten & Osger Weekend. Dit boekje is ook digitaal in te zien op de website van osger.nl. Het belooft een leerzaam en plezierig weekend te worden. "Je leert altijd iets nieuws over het dorp waarin je leeft", vertelde wethouder Matthijs Huizing. Hij geeft zelf rondleidingen in het gemeentehuis tijdens het weekend. Fijntjes wees hij erop dat vroeger de grenzen van Oegst­geest veel uitgebreider waren. "Er waren toen ongelooflijk veel kroegen in die tijd, wellicht een goed vervolg op het verhaal van Jacques Thorn."


Robert Pollack bij De Kler

lezen n Zaterdag 14 september, tijdens het Open Monumenten en Osger Weekend, staat er bij Boekhandel De Kler in de De Kempenaerstraat een mobiele boekenkar.

's Middags om 14.30 uur zal Oegstgeestenaar Robert Pollack zijn debuut-thriller De Taak bij De Kler komen signeren.

Recensies van De Taak: "Geslaagde combinatie van Legal thriller en spionage" - Vier sterren volgens de VN Detective & Thriller gids. "Voortreffelijk geschreven, ambitieus van opzet, met een paar fijne karakters en bevredigend plot"- Vier sterren in het NRC Handelsblad.

Afbeelding