Ereburgers Jan Nieuwenhuis en Wil van Elk presenteerden de lijst, die in het eerste halletje van het raadhuis hangt.
Ereburgers Jan Nieuwenhuis en Wil van Elk presenteerden de lijst, die in het eerste halletje van het raadhuis hangt. Foto: Wil van Elk

Lijst ereburgers geplaatst in entree gemeentehuis

Ereburgers n Wethouder Jan Nieuwenhuis presenteerde samen met Wil van Elk de lijst van ereburgers die vanaf donderdag 5 september de entree siert van het gemeentehuis. Beide heren staan ook op de lijst.

Wil van Elk is een van de laatsten op de lijst. Het korps vrijwillige brandweer van Oegstgeest sluit de lijst. Op de vraag waar zijn vader staat vermeld, kreeg Van Elk als antwoord om de QR-code te scannen die onderop het bord staat. Daar staat een indrukwekkende lijst van Oegstgeestenaren die in 1949 terugkwam uit Nederlands-Indiƫ en in 1951 een herinneringsmedaille kregen. Daar staat hij vermeld samen met zijn broer Henk en zijn boezemvriend Teun Heeren en nog veel meer tijdgenoten.

De lijst is te vinden op de website www.oegstgeest.nl onder 'Producten A tot Z', 'Archieven en verzamelingen inzien'. Onder het kopje 'Bijzondere bewoners en organisaties' staat de link 'militaire penning'. Daarboven de link 'Erepenninghouders Oegstgeest'.

Erepenning

De website vermeldt: "De Oegstgeester erepenning wordt vanaf 1949 uitgereikt aan inwoners en instanties in Oegstgeest die zich op allerlei vlak hebben ingezet voor de gemeente. In totaal betreft het 77 uitgereikte penningen. Deze erepenning kon in eerste instantie in zowel een bronzen als zilveren uitvoering worden uitgereikt. Na 2005 is er echter besloten om alle erepenningen in de zilveren uitvoering uit te reiken". De lijst vermeldt de namen, datum van uitreiking en de reden van de toekenning.

Brandweer

Tijdens de viering van driehonderd jaar brandweer Oegstgeest reikte burgemeester Emile Jaensch de erepenning uit aan het volledige korps. De leden van de vrijwillige brandweer kregen allen een gouden draagspeldje opgespeld. Dat past goed bij het uniform.

Uitbreiding

Het bord in de hal van het gemeentehuis kwam tot stand door de vraag waar je kunt zien welke ereburgers Oegstgeest heeft. Het bord is zodanig gemaakt dat het eenvoudig is om nieuwe ereburgers toe te voegen.