Pelgrimijmeren

Als je deze vakantie ging wandelen in de bergen of ging fietsen langs meren en dorpen, kon je zomaar merken dat je vanzelf afstand nam van alle hectiek thuis. Je komt in een andere stand te staan, van mediterend beschouwen waar je eigenlijk mee bezig bent geweest het afgelopen jaar. Waar gaat het nou eigenlijk om in je leven? Wat was echt de moeite waard dit jaar? Waar ben ik dankbaar voor? Wat wil ik anders gaan doen?

Er komt ruimte in je hersenen, en dat was misschien wel heel erg nodig. Want we zijn met vaak overvolle agenda's slaven van onze agenda, in plaats van dat we er de regie over houden. We hebben geen tijd, of stellen geen prioriteiten voor belangrijke, maar niet urgente, zaken.
In de vakantie, al reizend, pelgrimerend, gaat dat beter. Het is trouwens in, dat pelgrimeren. In de nieuwe televisieprogrammering zit het thema reizen veelvuldig verwerkt. Reizen in de geschiedenis, over de wereld, en nog veel meer. En reisbureaus spelen erop in, met wandeltochten naar kloosters, bedevaartsoorden en allerhande rustige plekken. Veel jongeren worden hierdoor aangesproken. Laatst was er een kloosterweekend voor met name eenzame jongeren. Zij gaan gemakkelijker naar een klooster of festival in hun eentje, omdat ze er eenvoudig aanschuiven bij anderen en zo laagdrempelig verbinding voelen. Die verbinding en dat echte directe contact is wat zij vaak missen.


Een van onze dochters, een twintiger, heeft een week helemaal alleen in een duinpan op Texel in een tentje gekampeerd en kondigde aan weinig op haar telefoon te zullen zitten. Juist dat zou heerlijk zijn. Het heeft haar heel erg goed gedaan. Hopelijk weet ze het ook vast te houden. Wij bleven overigens thuis. In een zeer stil Oegstgeest, doorwerken en doorstuderen. Met aan het eind van de dag soms even naar het strand, om te pelgrimijmeren bij de zee. Wat wil ik anders gaan doen? Meer balans, dat lijkt mij mooi. Tussen verbonden én onverbonden zijn. Maar de verbondenheid met mijn Schepper is er gelukkig altijd. Wat gaat ú anders doen?


Alice Siepelinga


Reacties naar okecolumn@ziggo.nl