Pim van Lommel en Frans Bromet over orgaandonatie

Discussie n Oud-cardioloog Pim van Lommel en documentairemaker Frans Bromet komen 11 september naar Oegstgeest. Volksuniversiteit Oegstgeest organiseert een voorvertoning van de documentaire 'Leve de organen' met na afloop een vraaggesprek.

Met de komst van de nieuwe Wet op Orgaandonatie wordt iedereen over enkele maanden automatisch orgaandonor, tenzij je expliciet aangeeft dat je dit niet wilt. Zijn we wel goed op de hoogte van de indringende implicaties die de nieuwe wet heeft op toekomstige orgaandonoren en hun nabestaanden?
Volgens oud-cardioloog en schrijver Pim van Lommel hebben mensen door de beperkte informatie van de overheid geen idee wat het inhoudt wanneer je je aanmeldt als donor of welke gevolgen het kan hebben voor het eigen stervensproces en voor de nabestaanden. Van Lommel deed de afgelopen dertig jaar onderzoek naar bijna-doodervaringen (BDE) bij patiënten die een hartstilstand hadden overleefd.

Pas nadat een patiënt hersendood is verklaard mag worden overgegaan tot de uitneemoperatie. Wat houdt hersendood in? Betekent dat ook dat je bewustzijn weg is? Uit het onderzoek van Van Lommel over patiënten die klinisch dood waren, blijkt dat een bepaald percentage achteraf bewuste herinneringen had aan die periode.
In 'Leve de organen' verdiept documentairemaker Frans Bromet zich in de nieuwe orgaanwet. Hij gaat te rade bij reguliere artsen, ervaringsdeskundigen en nabestaanden en onderzoekt ook 'andere' kritische geluiden. De documentaire biedt een bredere blik op orgaandonatie.

Woensdag 11 september • Bibliotheek Oegstgeest, Lange Voort 2 T • Aanvang: 20.00 uur • Kosten: €2,50.