De nieuwe trainer van FC Oegstgeest Nico van der Salm. | Foto: Paul Lichtenbeld
De nieuwe trainer van FC Oegstgeest Nico van der Salm. | Foto: Paul Lichtenbeld Foto: Paul Lichtenbeld

Nico van der Salm ziet in FC Oegstgeest een nieuwe uitdaging

voetbal n Nico van der Salm staat als nieuwe trainer aan het roer bij FC Oegstgeest, dat vorig seizoen in de nacompetitie promotie naar de derde klasse bemachtigde. Een upgrade waar de club al seizoenen lang naar uitzag. Nu is de doelstelling bereikt. Nieuwe trainer is Nico van der Salm. Hij is bepaald geen onbekende.

Door Wim van Tuijl

Van der Salm groeide op in Oegstgeest en voetbalde bij UDO, dat sinds vorig seizoen met vv Oegstgeest is samengevoegd tot FC Oegstgeest. Hij heeft ruime ervaring als trainer. "Ik ben trainer geweest bij de landelijke jeugd van Rijnsburgse Boys en Alphense Boys. Daarna was ik trainer van diverse clubs, zoals UDO, Docos, UVS en Meerburg. Bij vv Katwijk was ik assistent-trainer. Die club speelde hoofdklasse. Met UDO ben ik destijds gepromoveerd naar de tweede klasse." Vorig seizoen heeft hij besloten een jaar geen trainer te zijn.

Samensmeden

Het was niet het einde van zijn trainersloopbaan. "Ik kreeg weer ambitie om een selectie twee keer per week trainen te geven. FC Oegstgeest kwam op mijn weg en ik besloot de uitdaging aan te gaan om trainen te geven aan de pas gepromoveerde selectie", motiveert Nico. Er zijn negen spelers van vorig seizoen vertrokken. Hiervoor zijn twee nieuwe spelers gekomen. Nico beaamt dat er werk aan de winkel is om met veel nieuwe spelers een team te smeden. "Dit is zeker een uitdaging, vooral omdat er op hoger niveau gaat worden gespeeld. De resultaten in de oefencampagne zijn tot nu toe bemoedigend."

Voor wat betreft concrete uitspraken over het verloop van het komend seizoen houdt Nico zich vooralsnog op de vlakte. "Ja, natuurlijk gaan we ervoor om te laten zien dat we derdeklasse waardig zijn, maar gaandeweg de competitie kunnen doelstellingen mogelijk naar boven worden bijgesteld. Zeker met vrijwel een nieuw team kan het alle kanten op. Mijn opdracht: deze spelersgroep tot een hecht team te maken dat de ambitie heeft er met elkaar voor te gaan om een mooie prestatie neer te zetten", geeft Nico tot slot aan.


ASC-trainer Mo Boudrine: 'Voort-borduren op hoe we geƫindigd zijn'

voetbal n Mo Boudrine zegt eerlijk dat hij niet verwacht had dat zijn team vorig seizoen directe promotie naar de tweede klasse zou bereiken. "Natuurlijk hoopte ik het wel, maar in eerste instantie was het bereiken van de derde klasse Hoog na de eerste competitiehelft het doel." Hij zag dat ASC in de tweede helft van de competitie prima presteerde en stabiel speelde.

Door Wim van Tuijl

"Langzamerhand kwam promotie in beeld en spoorde ik mijn team aan om die kans te grijpen en er dus volledig voor te gaan. In de laatste wedstrijd tegen RKDES wonnen we overtuigend en bereikten we geheel op eigen houtje de promotie naar de tweede klasse", geeft hij trots aan.

De alom bekende uitspraak: 'Zorgen dat je niet degradeert', vindt Mo een dooddoener. "Stap je als team met die instelling op het veld, dan ga je juist geforceerd en verdedigend spelen, omdat de gedachte binnensluipt van opkijken naar je tegenstanders. Dat is lang niet altijd terecht. We bekijken per wedstrijd hoe ver ons spelniveau is gevorderd. Feit is wel dat het team in de tweede klasse met een hoger speltempo krijgt te maken. Dit vraagt van de spelers intensiever trainen. Betere fysieke fitheid verkleint de kans op blessures", stelt Mo.

Spelers kweken

Mo geeft aan dat de selectie breder wordt door de komst van enkele spelers van buitenaf. "Daarmee hoop je als team sterker te worden en beter in staat te zijn om tweede klasse niveau te spelen. Verbreding van de selectie was echt nodig. Het niveauverschil met ASC 2 is nu te groot. Wel ben ik van mening, dat je als club niet te afhankelijk moet zijn van de komst van spelers van buiten. "Een goed fundament is een prestatief jeugdbeleid. Juist dit is de basis voor een toekomst waarin een club structureel op hoger niveau kan blijven acteren. Van groot belang om daar als club aan te werken", besluit Mo.

ASC-trainer Mo Boudrine. | Foto: Wim van Tuijl