Via de app izi.travel kan iedereen de historische kroegentocht, gemaakt door de VOO, downloaden. | Foto W. Timmers
Via de app izi.travel kan iedereen de historische kroegentocht, gemaakt door de VOO, downloaden. | Foto W. Timmers Foto: Willemien Timmers

Historische kroegentocht door Oegstgeest

historie n Oegstgeest is een prachtige dorpswandeling rijker. De Vereniging Oud Oegstgeest heeft speciaal voor het Open Monumenten & Osger Weekend, maar ook voor daarvoor en daarna natuurlijk, een historische kroegentocht samengesteld, die prachtig aansluit bij het weekend-thema: plekken van plezier.

Door middel van een app (te downloaden via izi.travel) kan iedereen alles te weten komen over alle kroegen die Oegstgeest ooit rijk geweest is. De historische kroegentocht doet een groot beroep op de fantasie van de wandelaar (of fietser) omdat verreweg de meeste 'plekken van plezier' niet meer bestaan. Wie met zijn mobiel in de hand langs de panden loopt, krijg gelukkig via de app automatisch een uitgebreid verhaal te horen en prachtige oude foto's te zien.

Cafés als De Roode Leeuw, Café Sport, Café Centraal en Café Zomerlust zullen Oegstgeestenaren zich misschien nog herinneren, maar De Maegd van Gent, D'Olyphant, Café De Verwachting en Nieuw-Poelgeestzijn veel minder bekend.

Zelf samenstellen

Op 23 augustus werd er door de makers van de wandeling en andere betrokkenen vanuit de Vereniging Oud Oegstgeest alvast 'voorgelopen' om te zien waar de verbeterpunten lagen.

"Wie de hele tocht van 27 plezierige plekken loopt, is behoorlijk lang onderweg. Dat moet je willen", laat Onno Koerten van de VOO weten. "Gelukkig kun je, als je de app hebt gedownload, naar elk willekeurig punt op de digitale kaart lopen, en zo je eigen route bepalen of stukken overslaan. Ook thuis kun je door de route scrollen en alles over de historische plekken van plezier te weten komen."

Biertje

Langs de route zal ook een gelegenheid worden opgenomen waar wandelaars (of fietsers) een biertje kunnen drinken. "Want een kroegentocht zonder bier kan natuurlijk niet."

Begin en eindpunt van de (lange) wandeling is Café De Gouwe (Rhijngeesterstraatweg 31), het enige echte café dat Oegstgeest nog rijk is. Daar zijn mensen van de Vereniging Oud-Oegstgeest aanwezig op zowel zaterdag 14 als op zondag 15 september tussen 12.00 en 17.00 uur. Voor alle zekerheid krijgen alle deelnemers ook een routebeschrijving mee.


Open Monumenten & Osger Weekend - Terugblik op tien edities

historie n Onder het thema Plekken van Plezier organiseert de Stichting Osger Support samen met haar partners op 14 en 15 september voor de tiende keer het Open Monumenten & Osger Weekend.

Het begon in 2010 met het thema De smaak van de 19e eeuw. Er werd een bescheiden folder uitgebracht met een korte beschrijving van het gemeentehuis, de kastelen, de Pauluskerk, het Groene Kerkje, een aantal particuliere panden en de fiets-, wandel- en speurtocht. In de loop der jaren is de folder uitgegroeid tot een mooi boekje. Wandel- en fietstochten staan elk jaar op het programma, evenals activiteiten in het gemeentehuis, in de verschillende kerken en natuurlijk in en rond de twee kastelen die Oegstgeest rijk is. Op basis van het jaarlijks wisselend thema varieert het aanbod van villa's, huizen en boerderijen, die speciaal voor het Open Monumenten & Osger Weekend hun deuren of tuinen gratis openstellen voor het publiek. De mensen achter dit Oegstgeester weekend delen hoogtepunten van de afgelopen 10 jaar.

Saskia: Oude Raadhuis en Brandweerspuit (2011: Nieuw gebruik - Oud gebouw)
"Dit monument heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Dankzij de restauratie die de huidige eigenaren eind jaren 80 lieten uitvoeren is goed te zien dat het pand uit meerdere delen bestaat. Het linkerdeel dateert al uit de 17de eeuw. Ooit werd hier recht gesproken en bood het andere huis onderdak aan wezen en armen. Vooruitstrevend toonden de Heeren van Oegstgeest en Poelgeest zich in 1719 met de aankoop van de slangbrandspuit, dé uitvinding van Jan van der Heijden. Op zondag kan jong en oud nog even teruggaan in de tijd en dit monument bezoeken dat vol bijzondere verhalen zit."

Pauline: Kwekerij De Groene Cirkel (2013: Macht & Pracht)
"Toen ik voor het eerst bij de Groene Cirkel kwam, waande ik mij in De Geheime Tuin van Frances Hodgson Burnett – mijn lievelingsboek van vroeger! De biologische kwekerij ligt gedeeltelijk verscholen tussen de bomen vlak achter Kasteel Endegeest. In de winkel worden de zelf gekweekte groenten, kruiden en bloemen verkocht. Tijdens het Open Monumenten & Osger Weekend is er op zaterdag én zondag van alles te doen en beleven!"

Margriet: Scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel (2014: Op Reis)
"De Haarlemmertrekvaart ligt nu als een rustig kanaal in het landschap tussen Leiden en Haarlem. Maar vroeger was het hier dagelijks een drukte van belang: trekschuiten voeren af en aan tussen beide steden en hielden halt op verschillen plaatsen. De trekschuiten waren de intercity's van de Gouden Eeuw. De scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel herinnert ons aan de geschiedenis van de trekschuiten. Alexander de Vos heeft hier vanaf 2002 met veel enthousiasme een historische scheepswerf gereconstrueerd. Op de werf zelf wordt een negentiende-eeuwse boeijer nagebouwd."

Frank: Regenboogkerk (2016: Iconen & Symbolen)
"Een van de twee kerken met Amsterdamse School elementen opent ook dit weekend wederom haar deuren. 85 jaar geleden verving deze 'kerk aan de Mauritslaan' het kleine kerkgebouw aan de Willem de Zwijgerlaan. Toepasselijk kreeg dit multifunctionele gebouw eind vorige eeuw een nieuwe naam, Regenboogkerk. Op deze plek van vreugde en troost hoort u tijdens het Open Monumenten & Osger Weekend de vrolijke klanken van klezmermuziek, ziet u blokfluiten in allerlei vormen en maten waarmee swingende en gevarieerde muziek ten gehore wordt gebracht en speelt mijn broer op zijn cello."

Marieke: Groene of Willibrordkerk (2016: Iconen & Symbolen)

"Iedere Oegstgeestenaar kent 'het Groene Kerkje', waar ooit Willibrord, de aartsbisschop der Friezen (685-739), geweest moet zijn. In 2016 waren er prachtige iconen te bewonderen, en konden kinderen zelf iconen schilderen, of meedoen aan de speurtocht 'Symboliek in en rond de kerk'. Ook dit jaar is een bezoekje aan de kerk zeker de moeite waard. Op vrijdagavond verzorgt het Jeugdsymfonieorkest Rijnstreek een mooi concert. En op zondagmiddag staat Ramses Shaffy centraal tijdens een voorstelling met muziek en beeld. Ook lezen winnaars van een verhalenwedstrijd over de begraafplaats hun eigen verhaal voor. En voor het 10e jaar verzorgt Marie Thérèse Stierman haar boeiende rondleidingen op de begraafplaats."


Lineke: Kasteel en Koetshuis Oud-Poelgeest (2018: In Europa)
"Kasteel Oud-Poelgeest is voor mij één van de mooiste plekken van Oegstgeest, met het prachtige kasteel, het park om heerlijk te wandelen en het Koetshuis voor het versterken van de inwendige als innerlijke mens.
Gezien het succes in 2018 ook dit jaar weer een Universiteit van Oegstgeest. Dit jaar met een mooi lezingenprogramma."

Jan: Klassendag (2019: Plekken van Plezier)
"Jonge bezoekers zijn de monumentenhoeders van de toekomst", maar dan moeten we ze wel kennis laten maken met een monument. Door leerlingen in aanraking te laten komen met monumenten wordt een basis gelegd voor een latere waardering van monumenten en daarmee voor geschiedenis in het algemeen. En leerlingen nemen die kennis mee naar huis, naar de familie en zorgen op die manier voor verspreiding van de kennis over en aandacht voor monumenten.
Op de vrijdag voorafgaand aan het Open Monumenten & Osger Weekend zullen leerlingen van drie basisscholen een monument bezoeken. Een traditie wordt hierdoor gestart!"

Programmaboekje

Het programmaboekje is vanaf 5 september (gratis) te verkrijgen bij het gemeentehuis, de Oegstgeester boekhandels, de bibliotheek, K&O, diverse winkeliers en, tijdens het weekend, op de deelnemende locaties. Zie ook www.osger.nl.


Unieke tentoonstelling in het Dorpscentrum: Sportclubs laten hun verleden zien

historie n Sport is één van de belangrijkste vormen van vrijetijdsbesteding in ons land. In Oegstgeest wordt er nog geen negentig jaar flink aan sport gedaan. Dat valt op te maken uit de tentoonstelling 'Het sportieve heden en verleden van Oegstgeest', die in het Open Monumenten & Osger Weekend te zien is in het Dorpscentrum.

"Sporthallen en sportvelden zijn bij uitstek plekken van plezier voor spelers én voor toeschouwers. Sport is een verbindende kracht in onze samenleving, alleen weten mensen vaak weinig van de geschiedenis van de sport. Deze tentoonstelling blikt voor de verandering terug op het verleden", vertelt Michel van Gent. Hij is als bestuurslid van de VOO betrokken bij de organisatie van de tentoonstelling. Van Gent werkt op het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Amsterdam aan een digitale databank met historische gegevens van bonden en clubs in een zestal sporten. "In het begin van de twintigste eeuw was er sportief niet zoveel te beleven in Oegstgeest. Er waren nog niet zoveel inwoners en er waren weinig mensen die het geld en de tijd hadden om aan sport te doen. In 1894 is de Oegstgeester IJsclub Oegstgeest opgericht, actief in strenge winters. De voetbalvereniging Ajax speelde vanaf 1898 in Oegstgeest en bestond toen nog vooral uit Leidenaars. Als gewone jongen uit Oegstgeest kwam je toen nog niet door de ballotage. In 1922 werd de Oegstgeester Voetbal Vereeniging opgericht, die stond echter alleen open voor katholieken. En verder kon je zwemmen in het oude Poelmeer aan de Haarlemmertrekvaart," schetst Van Gent.

Dat veranderde aan het einde van de jaren twintig, begin jaren dertig. Er werden verenigingen opgericht die nu nog altijd actief zijn, zoals de korfbalclub Fiks (1927), de Sportclub Oegstgeest (1928), de Oegstgeester Gymnastiek en Atletiek Vereeniging (1930) en UDO (1938). Verder kregen de Leidsche Mixed Hockey Club (thans LOHC) en de Leidse Lawn Tennis Club (nu de Oegstgeester Lawn Tennis Club) in onze gemeente speelvelden. "In de jaren dertig steeg het aantal inwoners van Oegstgeest door de bouw van nieuwe wijken. De opkomst van de sport was toen zeker de verdienste van burgemeester Van Gerrevink. Hij had in zijn jeugd veel aan sport gedaan en hij vond dat sportclubs en sportvelden goede middelen waren om nieuwe inwoners aan te trekken en recreatie te bieden."
In de jaren zestig en zeventig liet Oegstgeest veel sportaccommodaties aanleggen. "In 1966 werd het gemeentelijk sportpark de Voscuyl geopend en in 1969 het nieuwe zwembad Poelmeer. In 1971 zijn de korfbalvelden aan de Van Houdringelaan in gebruik genomen. Belangrijk is ook dat in 1969 de Apollohal geopend werd in het Rijnlands Lyceum. Je ziet dat er in de daaropvolgende jaren verenigingen voor badminton, handbal, volleybal en basketbal werden opgericht. Er zijn later ook verschillende kleinere gymnastieklokalen gebouwd. Ook sporten als biljarten, tafeltennis en handboogschieten hebben hun eigen sporthallen gekregen", stelt Van Gent.

Op de tentoonstelling 'Het sportieve heden en verleden van Oegstgeest' komt de geschiedenis van de sport in het dorp aan bod. Diverse verenigingen presenteren interessante documenten en voorwerpen uit hun archieven, zoals oude sportkleding, huurcontracten, clubbladen en kampioensfoto's.

De tentoonstelling is zaterdag 14 en zondag 15 september van 12.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk voor publiek in het Dorpscentrum.