Voorlopig geen zorginstelling op oude ASC-terrein

politiek n De Raad van State heeft de bouw van een zorginstelling voor dementerende ouderen in het nieuwbouwplan Park Duivenvoorde (het oude ASC-terrein) voorlopig verboden.

De rechtszaak was aangespannen door omwonenden. Zij zijn van mening dat de zorginstelling niet als één grote woning gezien mag worden, zoals de gemeente Oegstgeest en ontwikkelaar Bogor betogen, maar dat het gaat om twintig losse appartementen. De rechter stelt de omwonenden voorlopig in het gelijk waardoor de bouw van de instelling niet mag starten. Een definitief oordeel volgt later in een bodemprocedure die nog van start moet gaan.

In het verleden is vastgelegd dat er maximaal vijftig woningen gebouwd mogen worden op het terrein. Daarnaast is lang geleden al bepaald dat er ook een zorginstelling voor dementerende ouderen zou komen.

De bezwaarmakende omwonenden stellen nu dat de zorginstelling, niet als één, maar als twintig aparte woningen moet worden beschouwd. Daarmee zou dan het maximum-aantal te bouwen woningen op het terrein worden overschreden.

Bij de bewoners speelt ook de angst voor wateroverlast door teveel bebouwing een rol.

De gemeente Oegstgeest geeft aan dat het altijd de bedoeling is geweest om zowel vijftig woningen als een zorginstelling voor demente ouderen te realiseren. "Wij beschouwen zorgappartementen voor dementerende ouderen als een zorgvoorziening en niet als woningen. De bewoners wonen immers niet zelfstandig, hebben niet de beschikking over zaken als een eigen keuken en woonkamer en voeren dus geen eigen huishouden. De voorzieningenrechter van de Raad van State heeft helaas anders geoordeeld en beschouwt deze huisvesting wel als woningen in de zin van het bestemmingsplan", laat de gemeente in een reactie weten. "Deze uitspraak heeft ons als gemeente verrast. In 2010 heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State al vastgesteld dat het bestemmingsplan naast de vijftig grondgebonden woningen ook huisvesting voor dementerende ouderen mogelijk maakt. We hadden dan ook geen reden om aan te nemen dat de voorzieningenrechter nu anders zou beslissen."

Op de site van Sleutelstad.nl geeft ook ontwikkelaar Jan Bouter van Bogor Projectontwikkeling aan teleurgesteld te zijn. Naar zijn zeggen heeft hij er alles aan gedaan om de omwonenden bij de plannen voor de zorginstelling te betrekken. Mede door hun inbreng werd het gebouw minder hoog. Ook elders in het land bouwt Bouter vergelijkbare instellingen, maar heeft nog nooit eerder deze 'semantische discussie over de definitie van een woning' gevoerd. Hij benadrukt dat het gebouw maar één huisnummer krijgt, en dat enkel senioren met vergevorderde dementie een plekje in het tehuis krijgen. Hij kijkt daarom met vertrouwen uit naar bodemprocedure die nog tegen zijn bouwplannen gevoerd gaat worden.

Er is een kans dat de bouw van de zorginstelling in de toekomst toch doorgang zal vinden. Nu is enkel gekeken naar de gevolgen van het stop leggen van de bouw als omwonenden gelijk zouden krijgen. Op een later moment buigt de Raad van State zich over de vraag hoe de zorginstelling gekwalificeerd moet worden.


Orgelconcert Groene Kerk

muziek n De jaarlijkse reeks van drie orgelconcerten in de Groene Kerk zal op dinsdag 10 september worden afgesloten door de Hans de Jong, voormalige cantor-organist van de kerk.

Hans de Jong speelt een programma met werken die het orgel van de Groene Kerk, waarvan een groot deel van het pijpwerk afkomstig is uit voormalige 16de- en 17de-eeuwse orgels van de Oude Kerk in Amsterdam, op het lijf geschreven zijn: werken van Sweelinck, diens Noord-Duitse collega en tijdgenoot Hieronymus Prætorius, en Sweelincks Hamburgse leerling Heinrich Scheidemann.
Daarnaast klinken werken van Sweelincks Italiaanse respectievelijk Franse tijdgenoten Girolamo Frescobaldi en Jehan Titelouze.
Een substantieel deel van de te spelen werken heeft ooit een zelfstandige rol gespeeld in de liturgie. Zo klinken er Magnificat- en Hymnen-versetten-reeksen en delen uit een orgelmis.


Het concert van 10 september begint om 20.15 uur en duurt een uur. De toegang bedraagt € 10, inclusief consumptie na afloop. Het adres van de Groene Kerk is Haarlemmerstraatweg 6 in Oegstgeest.


Zomaarmarkt op Boerhaaveplein

shoppen n Om de zomer in stijl af te sluiten is zaterdag 21 september van 10.00 uur tot 15.00 uur het Boerhaaveplein het domein van de ZomaarMarkt.

Het plein staat dan vol met kramen om de leukste snuisterijen te scoren, en lekkere hapjes te proeven van kraamhouders en van snackbar 't Haasje. "Heeft u ook iets te verkopen? Bent u creatief maakt u graag dingen, maar is de voorraad wat te groot, dan is de ZomaarMarkt de plek om een kraam te huren," laat Marco van de Horst weten. Belangstellende kraamhouders sturen een berichtje naar: judithheemskerk@hotmail.nl of marcoritabob@casema.nl.

Op deze markt zal er ook aandacht zijn voor verduurzaming in Oegstgeest. Zo is de gemeente Oegstgeest (het duurzaam bouwloket) aanwezig met onder andere informatie over zonnepanelen en duurzaam rijden.
In samenwerking met Dorpsmarketing Oegstgeest zal er op de markt een personage uit het leven van Boerhaave aanwezig zijn, en zal er tussen 10.30 en 12.00 uur een optreden verzorgd worden.

Het logo 'Terug naar Oegstgeest' zal op het Boerhaaveplein op deze dag zijn intrede maken op het plein.