Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

We gaan weer beginnen!

De gemeenteraad was de afgelopen maanden met reces. Ik heb zo maar de indruk dat de bevolking van Oegstgeest dat leed wel heeft kunnen dragen. Toch moet iedereen zich realiseren dat we in de lokale politiek een interessante periode tegemoet gaan zien. De heikele thema's stapelen zich op en het zal er nu op aan komen dat de coalitie laat zien dat ze niet voor niets met elkaar in zee zijn gegaan.

Wat staat er op de rol? De rechtszaak rond de tweede ontsluiting van Poelgeest. Een groot deel van de wijk smacht al lang naar duidelijkheid, naar de mogelijke terugkeer van de tweede brug. De vraag is of die er ook gaat komen en dan zal de raad op korte termijn met een alternatief moeten komen. Dan hebben we nog de beroepszaak tegen de komst van de woonvoorziening voor dementerende ouderen op het oude ASC-terrein. Voor PrO was dit een van de voornaamste voorwaarden voor instemming met dat plan. Een mogelijk niet doorgaan zal de verhoudingen fors onder druk zetten. Ook de plannen rond De Geesten, het gebied rond Endegeest. Tegenstanders van de ontwikkeling van dat gebied lopen zich al warm en het zal zaak zijn dat de coalitiepartijen snel met elkaar duidelijk maken wat ze met het gebied willen. Eerder heb ik er al voor gepleit dat Oegstgeest een serieuze bijdrage levert aan de vermindering van het regionale woningtekort door ook in dit gebied te investeren in de sociale sector. Mensen met een kleinere beurs verdienen het evengoed te kunnen wonen in een mooie omgeving.

Een andere kwestie die nu de scholen weer zijn begonnen actueel wordt, is de zeker voor een welgesteld, wit dorp als Oegstgeest schandalig slechte huisvesting van veel scholen in ons dorp.
Dit alles tezamen met de in het coalitieakkoord vastgelegde stevige ambities rond de verduurzaming van Oegstgeest zal een groot beslag op de gemeentelijke middelen doen. Zowel financieel als op de ambtelijke organisatie.
Ik weet dat dit voor de VVD en het CDA een lastige boodschap is maar de coalitie zal met elkaar de handen ineen moeten slaan om het coalitieakkoord tot een goed einde te brengen. Zij moeten zich daarbij realiseren dat dit zowel investeringen als versterking van de gemeentelijke organisatie vergt. Doen zij dat niet, dan zal het resultaat zijn dat de burgers van Oegstgeest erachter komen dat deze coalitie zichzelf in de hoek heeft geverfd. Prachtige plannen maar niet haalbaar. Kort en goed, vertel het eerlijke verhaal naar de burgers dat er voor Oegstgeest heel veel belangrijk werk aan de winkel is en dat dit alleen kan worden gerealiseerd met een stevig ambtenarenapparaat en voldoende financiƫle ruimte.
Zo raar, maar ik moet steeds vaker denken aan de spreuk die boven de doorgang van het Leidse Plein naar het Max Euweplein in Amsterdam te lezen valt: "homo sapiens non urinat in ventum". Het is potjeslatijn en daarom mag ik het wel vrij vertalen met "een verstandig mens plast niet tegen de wind in".

Tim van Tongeren