Het team van het computercafé, een trouwe groep deskundige vrijwilligers. | Foto Wil van Elk
Het team van het computercafé, een trouwe groep deskundige vrijwilligers. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Senioren ComputerCafé Oegstgeest geeft cursussen

Inloop n Het Senioren ComputerCafé Oegstgeest begon in mei 2006 in het Dorpscentrum. Ze zijn ook gehuisvest geweest in Jottem en hebben sinds drie jaar een onderkomen aan de President Kennedylaan in de Haeswijkflat onder de vleugels van Radius waar de computerdeskundigen vrijwilliger bij zijn. Twee keer per week, op dinsdag- en vrijdagmiddag houden ze een gratis inloop waar ouderen terecht kunnen met vragen. Ze kunnen daarbij hun eigen laptopt, tablet of smartphone meenemen. Steevast staan er drie vrijwilligers klaar om hen te helpen.

Door Wil van Elk

"De huidige generatie gepensioneerden heeft met computers gewerkt. Toch hebben zij specifieke vragen over pittige problemen", vertelt Wim Mol van het Senioren Computer Café. Hij is voorzitter van de groep van vijftien vrijwilligers, waaronder drie dames. Ze hebben een verenigingsstructuur en vergaderen tweemaandelijks.

De vrijwilligers hebben allen veel computerervaring of hebben gewerkt in de automatisering of in het onderwijs. Zij weten van de hoed en de rand en kunnen vrijwel met alles helpen. "Maar niet over hardwareproblemen. Die verwijzen wij door naar Inge van Micromax. We hebben kortgeleden zes nieuwe laptops bij haar aangeschaft. We zijn volledig self supporting." De laptops worden gebruikt bij de computercursussen die senioren kunnen volgen bij het Computercafé. "Sinds 2009 zijn we leercentrum van het Senioren Web en geven workshops. De Rabobank sponsort hiervoor en binnenkort starten we met cursussen digitaal bankieren bij deze bank."

Cursussen

Het aanbod van cursussen is hoofdzakelijk gericht op het Microsoft besturingssysteem Windows 10. "We geven themacursussen zoals Whatsapp, de Windows Verkenner en het maken van fotoboeken." De website www.scc-oegstgeest.nl geeft uitgebreid informatie over de activiteiten van het computercafé. Er is een overzicht van de cursussen, workshops en presentaties waarop kan worden ingeschreven. Informatie hierover kan ook worden verkregen tijden het inloop-computercafé op dinsdag- of vrijdagmiddag tussen 13.45 en 15.45 uur.