Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Yellowstone-USA-1992 n Zwerver ergert zich aan al die in de weg lopende kiekjesmensen.

De met fotografie op gespannen voet levende Zwerver arriveert op een ongelukkig moment bij een aantal geisers in Yellowstone National Park. Dat bekende natuurpark bezoekt hij midden in de zomer, dom, dom, dom, op het hoogtepunt van de schoolvakantie. Het is daar vergeven van de met camera's gewapende kiekjesmakers! Als hij wat geisers wil bekijken is daar is geen doorkomen aan! Dat wil zeggen, geen doorkomen zonder mensen met camera's te hinderen bij hun foto obsessie.
Waarom fotograferen toeristen? Je kunt toch gewoon naar geisers kijken? Of ben je daar niet voor gekomen? Zijn ze dan niet mooi en indrukwekkend van zichzelf, moeten ze persé op een plaatje? Kijken toeristen eigenlijk wel? Of scoren ze alleen maar foto's? Pardon, "pics".
Zwerver moet er steeds op bedacht zijn dat hij niet in de weg loopt. Dat hij een foto in wording niet bederft door plotseling storend op te duiken als er geknipt wordt. Totdat hij het zat is en besluit er gewoon maar brutaal dwars doorheen te banjeren. Yellowstone is parbleu toch geen fotostudio!
Hier hoort de gefrustreerde Zwerver niet thuis. Hij doet er goed aan veilig weg te komen, buiten bereik van eventuele hordes boze door hem dwarsgezeten prentenmakers. Dan maar later op een meer geschikt moment naar die geisers, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend. Zelf zonder camera reizend heeft hij weinig begrip voor knippende toeristen.

Lezer! Terwijl Zwerver dit schrijft stuit hij in NRC Handelsblad van 29/7/19 op een verhandeling met als titel "Likeloos leven – zou dat niet heerlijk zijn?". Over het bedenkelijk karakter van de "like" die zou leiden tot ongezonde sociale druk. Hij vermoedt een anachronisch verband met zijn frustraties van bijna 30 jaar geleden. Het gaat om de veel later, in 2005, bedachte "like knop", die tot die ongezonde sociale druk "en zelfs psychische klachten leidt". Inderdaad, al dat plaatjes maken heeft weinig van doen met wezenlijke belangstelling voor het gefotografeerde object. Meer gaat het, in ieder geval in deze tijd, om commercieel geëxploiteerde drang naar populariteit, uitgedrukt in aantallen likes.


Opslagbedrijf bouwt nieuwe vestiging

zakelijk n Allsafe gaat een nieuwe vestiging in Oegstgeest realiseren op bedrijventerrein De Boeg. Dat wil zeggen, de nieuwe vestiging ligt straks als enige bedrijf aan de andere kant van de Haarlemmerstraatweg, tegen de A44 aan.

De onderneming speelt met de bouw van een nieuw bedrijf in op de groeiende behoefte van mensen om spullen die ze niet dagelijks gebruiken elders te bewaren. Het gebouw wordt na Leiderdorp de tweede vestiging in de regio Leiden. De nieuwe vestiging aan de Haarlemmerstraatweg 31 opent begin december zijn deuren.