Nieuwe ronde subsidie voor behoud van icoonsoorten Zuid-Holland

natuur n De provincie Zuid-Holland stelt weer subsidie beschikbaar voor projecten die bijdragen aan het behoud van dieren- en plantensoorten die belangrijk zijn voor de natuur in onze provincie, de zogenaamde icoonsoorten.

In deze nieuwe subsidieronde kunnen bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren weer projecten indienen die het leefgebied van deze planten en dieren verbeteren.

De provincies zijn verantwoordelijk voor de bescherming van en zorg voor in het wild levende plant- en diersoorten. Zuid-Holland richt zich daarbij op veertig icoonsoorten. Voorbeelden zijn de egel, de argusvlinder en de wilde hyacint.

Lokale kennis en expertise

De provincie maakt bij de bescherming van de natuur graag gebruik van de kennis en expertise van anderen. Met behulp van de subsidie voor icoonsoorten worden overal in de provincie door lokale partners projecten opgezet. Een voorbeeld is het project Patrijs van de Agrarische Natuur- en Landschaps Vereniging ANLV Geestgrond. Deze organisatie neemt samen met agrariërs maatregelen zodat patrijzen in de Bollenstreek meer voedsel en beschutting kunnen vinden.

Crowdfunding

De provincie Zuid-Holland ondersteunt ook bewoners en bewonersgroepen die zelf aan de slag gaan voor de natuur en de icoonsoorten in hun buurt. De provincie verdubbelt het bedrag dat via crowdfunding wordt geworven tot een maximum van €5.000,- per project. Hiervoor werkt de provincie samen met het crowdfundingplatform Voorjebuurt.nl.

Het doel is dat Zuid-Holland uiterlijk in 2050 beschikt over een van de meest gevarieerde en aantrekkelijke leefomgevingen van Europa, waar wonen, werken en recreëren in harmonie zijn met natuur en landschap.


VVD, ChristenUnie/SGP, GroenLinks, PvdA en CDA zetten grote stappen

provincie n De coalitieonderhandelaars van VVD, ChristenUnie/SGP, GroenLinks, PvdA en CDA in Zuid-Holland zetten grote stappen op weg naar een nieuw akkoord voor 2019 – 2023.

"Er is de afgelopen weken keihard en met succes gewerkt om samen tot een nieuw coalitieakkoord te komen. De partijen zetten nu de puntjes op de i, gaan kort op vakantie en verwachten het akkoord dinsdag 20 augustus te kunnen presenteren", aldus formateur Jon Hermans-Vloedbeld.

De partijen hebben afspraken gemaakt over wonen, economie, klimaat, energie, bereikbaarheid, landbouw, natuur, gezondheid en veiligheid. De komende weken worden gebruikt om laatste details uit te werken. De verwachting is dat het nieuwe college van Gedeputeerde Staten begin september kan worden geïnstalleerd.


Politie waarschuwt voor woninginbraken

politie n De afgelopen weken ziet de politie een stijging van het aantal woninginbraken in Oegstgeest.

"Controleer uw sloten! Goedgekeurd veiligheidsbeslag is erg belangrijk. Fotografeer uw sieraden en zorg ervoor dat ze niet allemaal bij elkaar liggen!" laten de Oegstgeester wijkagenten op Facebook weten.

Inbrekers zijn ook gewoon in de zomermaanden actief. "We doen een beroep op de bewoners van Oegstgeest om de komende periode een extra oogje in het zeil te houden", aldus de agenten. "Ziet u iets verdachts in uw omgeving? Bel dan 112. Lopen er bijvoorbeeld mensen in de tuin van uw buren of zie je iemand die zich verdacht ophoudt in de buurt? Alarmeer direct de politie. Die stuurt dan zo snel mogelijk de dichtstbijzijnde eenheid die kant op. Op die manier wordt de heterdaadkracht vergroot."

Algemene woninginbraak-preventietips

• Beveilig de woning volgens de normen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). In woningen die het PKVW-certificaat hebben, wordt negentig procent minder ingebroken dan in niet-beveiligde woningen. Meer informatie over het keurmerk is te vinden op www.politiekeurmerk.nl.
• Sluit de woning goed af. Doe altijd de deuren op slot en ramen dicht als u niet thuis bent of gaat slapen. Let vooral in de zomer goed op als u deuren en ramen tegen elkaar open zet.
• Laat de sleutel niet aan de binnenkant van het slot van deuren en ramen zitten. Inbrekers kunnen door een gaatje te boren, of door een ruit in te slaan, de sleutel van buitenaf bedienen. Ook via de brievenbus kunnen inbrekers bij uw sleutel komen.
• Zorg dat inbrekers geen zicht hebben op uw eigendommen. Sluit 's nachts de gordijnen en zet waardevolle spullen zoals uw computer en televisie niet direct in het zicht.
• Berg uw (auto)sleutels, mobiele telefoon en portemonnee op en laat deze niet in het zicht liggen.
• Zorg dat uw huis goed zichtbaar is vanaf de straat door bijvoorbeeld hagen en bomen te snoeien.
• Laat inbrekers niet zelf binnen! Laat geen bezoek voor anderen of vreemden binnen via de intercom.
• Vraag een legitimatiebewijs aan vreemden die uw woning in willen. Veel inbrekers komen heel makkelijk op klaarlichte dag met een goede smoes woningen binnen.
• Zorg dat er in uw tuin geen ladder ligt die een inbreker kan gebruiken. Ook bijvoorbeeld een konijnenhok of opberghok tegen het huis aan kan als 'opstapje' gebruikt worden.
• Maak foto's van uw waardevolle spullen en merk deze met uw postcode en huisnummer. Noteer ook merk-, serie- en typenummers. De politie kan daarmee gevonden buit sneller terugbrengen.
• Heeft u beveiligingscamera's rond uw huis, geef dit na een inbraak bij u of uw buren dan door aan de politie. Mogelijk helpen de beelden om de inbreker(s) op te sporen.