Vakantiekerkje

We hebben er allemaal naar uitgezien en nu is het eindelijk zo ver: vakantie. Niet voor iedereen, maar de meeste scholen zijn dicht en de eerste gezinnen zijn al vertrokken. De straten zijn wat leger, het is wat stiller in Oegstgeest. Oegstgeest heeft mazzel, want de zee is vlakbij. Twintig minuten met de fiets en dan ben je er. Met een korte reis voel je de vakantie al. Maar er zijn ook grote groepen mensen die nooit vakantie hebben. Mensen die elke dag bezig zijn om te overleven, om hun voedsel voor die dag bij elkaar te zoeken; die nemen nooit vakantie, gaan niet op reis of naar het strand. Is vakantie een lui, westers genot?

In de Bijbel komt dat woord 'vakantie' niet voor. Mensen in de tijd van de Bijbel hielden geen vakantie. Erg bijbels is het dus niet, met vakantie gaan. Als ze in die tijd naar het strand gingen dan was dat om te vissen en te werken, niet om zandkastelen te bouwen of te zonnen.

Wel reisden mensen veel in de Bijbel. En ook verblijven mensen in tenten. Zo lezen we over Abraham die woonde als nomade, trekkend van de ene plek naar de andere plek, in tenten. Abraham maakte een enorme reis. Van Irak naar Syrië, naar Israël en naar Egypte. Duizenden kilometers. En iedere keer nam hij zijn hele hebben en houden mee. Zijn tent was zijn woning, niet zijn tijdelijke vakantieverblijf.

Ook Paulus maakte enorme reizen, lopend over land en ook per schip. Ook dat waren geen cruises of vakantietrips. Woeste golven, schipbreuk, waren zijn lot. Het ging wel door een prachtig gebied: het Middellandse Zee gebied, Turkije, Griekenland. Er wordt dus wel gereisd in de Bijbel, maar geen vakantie gevierd.


Wat ik iedereen die op vakantie gaat (of al is) van harte toewens is dat ze tijdens hun vakantie zo'n klein kerkje vinden. Vaak eeuwen oud met dikke muren en zware deuren. Het is koel binnen, ergens scharrelt iemand. Een paar oudere dames zitten aan de zijkant. Er branden een paar kaarsen en je kunt de wierook nog ruiken. Het geloof en gebed van vele generaties zitten in de muren. Even zitten, even rust nemen, even op adem komen. Ja, vakantie kan heel bijbels zijn.


Arjan de Kok

Reacties: okeolumn@ziggo.nl