MH17 en New Wine

Over twee uur gaan we al op vakantie. Naar de zomerconferentie New Wine. Zonder stroom, maar met bezieling. Vieren, leren, laten bezinken en samen delen. Een week lang bezig zijn wat het geloof voor jou en ons samen betekent.

New Wine is een internationale beweging van kerken die wil aanmoedigen, inspireren en toerusten in het volgen van Jezus en God de plek geven die hem toekomt. De conferentie heeft elk jaar plaats in de zomervakantie in Nederland. Er kamperen dan meer dan 4000 mensen op landgoed Velder in Liempde, provincie Noord-Brabant. Het door vrijwilligers goed schoongehouden sanitair is er sober maar prima. Er zijn samenkomsten, seminars en workshops doorspekt met muziek, theater en cabaret.

Dat kan zo maar veel Oegstgeestenaren absurd in de oren klinken. Wat is dit voor zweefvliegerij? En toch. Ik word elk jaar toch weer geraakt door wat ik leer en meemaak. Niet dat ik alles daar kan volgen. Ook bij de conferentie kan ik soms vragen hebben. Waarom? Dat kan ik lang niet altijd goed onder woorden brengen. Hoe het ook zij, er gebeurt altijd iets dat heel ver boven mij uit stijgt. Van blijdschap om al het mooie wat je ontvangen mag tot het verdriet dat je kan overspoelen.

Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft

Zo hoorden we vijf jaar geleden op New Wine dat de MH17 was neergeschoten. De tent van de samenkomst was afgeladen vol. In shock. Met tranen in onze ogen zongen we en baden we, van hart tot hart:

Als alles duister is
ontsteek dan een lichtend vuur
dat nooit meer dooft,
een vuur dat nooit meer dooft.

En ik wist het zeker en ik voelde het. Hier is troost nodig, veel meer dan ik of wij allen ooit zou kunnen geven. Van Iemand die daarin al vele eeuwen voorziet.

Jelle Wesseling

Reacties: okecolumn@ziggo.nl