Veel Oegstgeestenaren zullen de komende dagen op het water te vinden zijn. | Foto Willemien Timmers
Veel Oegstgeestenaren zullen de komende dagen op het water te vinden zijn. | Foto Willemien Timmers Foto:

Nieuwe kans op all-time hitterecord

zomer n Precies een jaar na de recordhitte van juli 2018, kan Nederland zich weer opmaken voor extreem hoge temperaturen. Het warmterecord uit 1944 van 38,6 graden in Warnsveld, nooit zijn hogere temperaturen gemeten op een officieel meetstation, komt volgens MeteoGroup zelfs opnieuw in het vizier.

Alles heeft te maken met ontwikkelingen die nu al gaande zijn. Een groot hogedrukgebied, ten westen van Afrika op de oceaan, kreeg in de loop van het weekend een eerste uitloper richting Europa. Vervolgens ontstond daaruit boven ons continent ook een groot hogedrukgebied. Met tegelijkertijd langs de flanken ervan bij ons aanvoer van hete lucht. Extreem hete lucht zelfs.
De meeste computermodellen berekenen woensdag temperaturen tussen 32 en 37 graden. En donderdag waarden tot 38 graden. De in de modellen aangevoerde luchtsoort is zelfs zo heet, dat het kwik normaal gesproken onder de getoonde omstandigheden zelfs nóg iets hoger zou uitkomen.

In werkelijkheid is de verwachting momenteel wel iets onzekerder dan de berekeningen aangeven. Dergelijke extreme omstandigheden leiden vrijwel altijd tot plotselinge wijzigingen in de atmosfeer boven West-Europa. Er zijn al signalen dat er in West-Frankrijk mogelijk op grote schaal een zeewind gaat opsteken, die niet lang daarna ook bij ons koelere lucht doet binnenstromen. Iets wat we wel vaker zien in dit soort extreem hete situaties.

Maar dat we extreme hitte voor de kiezen krijgen deze week, met temperaturen tot ruim boven de 35 graden, is wel duidelijk. En een nieuwe reële kans dat het all-time temperatuurrecord uit 1944 benaderd wordt, die is er zeker.

Insturen

De redactie van de Oegstgeester Courant is benieuwd hoe de inwoners van Oegstgeest de hitte te lijf gaan. Extra ijsje, deuren dicht, airco aan? Veel naar het strand of een zwembad(je) in de tuin? En hoe doen de (huis)dieren het?

Maak een leuke/bijzondere/originele foto hoe u de warmte bent doorgekomen en stuur deze naar de redactie.

De mooiste foto('s) krijgen een mooie plek in de Oegstgeester Courant van woensdag 31 juli. Stuur uw foto naar: redactie@oegstgeestercourant.nl.


Travellers lichten echtpaar op

oplichting n Een echtpaar in de Oranje-Nassauwijk is afgelopen week het slachtoffer geworden van oplichting door Ierse 'vaklui'.

Door Willemien Timmers

"Normaal zijn we veel alerter, maar doordat we in deze maanden al veel aan ons hoofd hebben, gingen we mee in de wat opdringerige en manipulatieve manier waarop deze mannen hun diensten aanboden", vertelt de Oegstgeestse. "De heren, van medio dertig, vertelden al in de omgeving aan het werk te zijn, en boden aan de gevel te impregneren en het dak te vernieuwen. We gingen zelfs akkoord met het idee om het dak ook helemaal te laten isoleren." Om de werkzaamheden in gang te zetten, kregen de Ieren van het echtpaar alvast een voorschot.
"De volgende dag kwam mijn buurvrouw naar mij toe, en merkte op dat we even goed moesten checken of onze werkmannen niet de Ierse oplichters waren waarvoor gewaarschuwd wordt." Haar man confronteerde de heren met deze vraag, en vroeg en naar hun ID. "Eerder hadden ze wel al foto's van hun werk en hun website, ecoroofingandcleaningltd.co.uk, laten zien. Later zouden ze hun paspoort nog meenemen, zeiden ze."
Na aandringen van de heer des huizes bij de zes mannen om zich te legitimeren, verdwenen zij, met hun spullen én het voorschot, met de noorderzon. "We hebben toen direct de politie gebeld. De agenten hebben ons aan alle kanten heel erg geholpen. Ook hebben zij DNA-materiaal van de oplichters verzameld." De groep mannen blijkt al heel lang actief in Nederland, en waarschijnlijk ook in de rest van Europa.
"Het is voor ons een bizar verhaal geworden. De hele toestand heeft grote indruk op ons gemaakt, je zou kunnen zeggen dat we er een beetje door getraumatiseerd zijn. We hebben niet adequaat gehandeld, maar ons laten meeslepen door het verhaal dat de Ieren ophielden. Ja, natuurlijk moet er iets aan het dak gebeuren, maar dat had niet op dat moment, door hén opgelost hoeven worden. Zonder offerte van tevoren hadden we er niet aan moeten beginnen."

opletten

De klusjesmannen zijn te herkennen aan hun eenvoudige folders, hun gebrek aan offertes en aan het feit dat ze Engels spreken. De politie raadt aan om niet in zee te gaan met 'Irish travellers'. Het gaat om mensen zonder vaste verblijfplaats, dus als er problemen zijn, vind je ze nooit meer terug. De politie adviseert om direct 112 te bellen als dergelijke heren voor de deur staan.

De gemeente geeft regelmatig voorlichting over oplichters. | Archieffoto WT