Boa's in de auto

politiek n De gemeentelijke boa's, die actief speuren naar verkeerd geparkeerde auto's en te vroeg opgehangen plastic vuilniszakken, krijgen het de komende jaren een stukje gemakkelijker. De gemeente gaat namelijk voor hen een auto aanschaffen, zo bepaalde een meerderheid van de gemeenteraad tijdens de laatste raadsvergadering voor de zomer.

Raadslid Van der Hoeven (CDA) vond het maar onzin. "Een auto is helemaal niet het goede voorbeeld ten opzichte van een fiets. Laten we proberen dat onze boa's een jaartje kunnen rondfietsen." Maar burgemeester Emile Jaensch nam het op voor de bekeuring schrijvende boa's: "Er wordt aan hen gevraagd om glas op te ruimen of een dood dier weg te halen, of een verdwaalde vuilniszak. Dat zijn geen zaken die je op de fiets kunt doen en in het dagelijks leven kunnen plaatsvinden. Het lijkt me goed om ze wat breder uit te rusten."

Van der Hoeven was niet overtuigd: "Voor dat glas en vuilnis kunnen ze een bakfiets proberen." Maar voor Hart Voor Oegstgeest, die het voorstel indiende om de boa's niet in een auto te laten rijden, maar te fietsen, was de steun van alleen het CDA niet voldoende. Alle overige partijen stemden er mee in, dat de boa's sneller en droger naar de plaatsen van bestemming kunnen rijden. (JD)


EHBO en AED

politiek n De gemeenteraad wil dat alle middelbare schoolleerlingen onderwijs krijgen in het geven van eerste hulp. Het college van B&W moet hierover gesprekken aangaan met het Rode Kruis en de middelbare scholen, om te kijken of en hoe die EHBO-lessen opgezet kunnen worden.

Daarnaast ziet de gemeenteraad graag, dat er aan de buitenkant van iedere school een AED komt te hangen. Deze Automatische Externe Defibrillator kan worden gebruikt, als iemand een hartstilstand krijgt. Voor de aanschaf van deze AED's heeft de gemeente geen geld over. Maar geen nood; de oplossing is er ook, volgens raadslid Ingrid van Dillen (CDA): "Jongeren kunnen door sponsoracties of iets dergelijks een bijdrage leveren." (JD)


Happy lessen

politiek n Eenzaamheid hoort niet alleen bij ouderen, maar ook bij jongeren en medioren (mensen in de middelbare leeftijd).

In Nederland heeft tot tien procent van de jongeren te maken met langdurige eenzaamheid, waardoor zij last kunnen krijgen van slaapproblemen, depressies en verslavingen. Daarnaast heeft dit effect op schoolprestaties, ziekteverzuim en het voortijdig verlaten van de scholen. Vaak worden deze jongeren naar de jeugdzorg verwezen, terwijl ze eigenlijk alleen maar een behoefte aan erkenning hebben. Daarom moet het college een 'actieplan eenzaamheid onder jongeren' opzetten. Dit voorstel van het CDA werd unaniem door de raad gesteund. Wethouder Nieuwenhuis: "Het is goed om een aantal acties te ondernemen, samen met de GGD en GGZ. Denk aan de 'Happy lessen' en de eenzaamheidsbestrijding bij de weerbaarheidstrainingen. (JD)