Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Nazanins gedachten over Nederland

Situatie van kinderen                 in Afghanistan

In Afghanistan hebben kinderen een erg moeilijk leven. Ze kunnen niet goed spelen, maar ze moeten zorgen voor het eigen gezin. Ze moeten vaak al werken vanaf zeven jaar. Door de oorlog zijn veel mannen overleden. De moeders werken soms maar ze kunnen niet makkelijk werk vinden want ze zijn vaak analfabeet. Ze doen vaak schoonmaakwerk, dat is soms heel zwaar en ze verdienen er heel weinig geld mee. Daarom moet het oudste kind van de familie gaan werken om geld te verdienen voor eten, huur voor je huis, elektriciteit en dergelijke. De kinderen doen zwaar werk voor zeven, acht jarigen zoals auto schoonmaken, schoenen poetsen, plastic tasjes verkopen, boodschappen bezorgen, in winkels werken, in de bouw helpen, in een garage werken.

Vooral de meisjes gaan vaak bedelen. Soms verkopen ze eten dat de moeder thuis heeft gemaakt. Het gezin is iedere dag bang als het kind naar werk gaat. De kinderen werken vaak op heel drukke plaatsen want daar is veel werk. Op die plaatsen zijn er ook vaak aanslagen. Iedere dag zijn er op veel plekken in Afghanistan aanslagen. Ze zijn ook bang voor seksueel misbruik. Deze kinderen gaan een paar uur per dag naar school. Soms mag dat niet van de werkgever, maar deze kinderen zijn heel slim.

De kinderen doen zwaar werk voor zeven-, achtjarigen

Ze doen 's avonds huiswerk en lezen boeken want ze hebben heel grote dromen voor de toekomst. Sommigen kunnen geen werk vinden en komen terecht bij drugs handelaars. Dan worden ze vaak zelf verslaafd. Er zijn geen uitkeringen voor gezinnen en kinderen. Maar ook als de kinderen niet hoeven te werken zijn de ouders bang. Kinderen kunnen niet zomaar op straat spelen of naar een bos of de bergen gaan. Na veertig jaar oorlog is dat gevaarlijk omdat er mijnen liggen. In de stad worden er kinderen gestolen. Ze hebben geen zorgeloze kindertijd.


Nazanin Amini


Nazanin Amini woont sinds 2016 in Oegstgeest en is met haar man en kinderen vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht.