Rijnland gaat kades controleren in verband met droogte

hoogheemraadschap n Vanwege het oplopende neerslagtekort heeft het hoogheemraadschap van Rijnland vorige week drie kades in het gebied geïnspecteerd. Vochttekort kan leiden tot instabiliteit van de kering. Daarom is het belangrijk deze 'droogtegevoelige' stukken te controleren.

Bij een neerslagtekort over een lange periode neemt Rijnland maatregelen om onder andere het waterpeil op orde te houden, de stabiliteit van de kades te waarborgen en voldoende zoet water in het gebied aan te voeren. Vorige week is gestart met het vormen van een oordeel over het vochttekort op drie locaties: de NoordAase Vliet (Zoeterwoude), Linnaeusweg (Boskoop/Alphen aan den Rijn) en de Middelburgseweg (Reeuwijk). Deze drie kades vormen een indicatie voor het hele gebied. Aanleiding voor de controle is het oplopende neerslag tekort en de ervaringen van de droogtecalamiteit van 2018.

De actuele stand van zaken over onder andere droogte en zwemwaterkwaliteit wordt gepubliceerd in de zomermonitor van Rijnland.

Mocht iemand zelf een beschadiging zien aan een dijk of kade, dan kan dat 24 uur per dag worden gemeld aan Rijnland via telefoon 071-3063535. Medewerkers van Rijnland beoordelen dan ter plaatse hoe de schade kan worden beperkt en verholpen.


Biodiversiteit in Vroege Vogelspark

politiek n Het is hoog tijd dat het Vroege Vogelspark opgeknapt wordt, maar voordat dit gebeurt, moet er wel naar de inwoners van Poelgeest en de Adviescommissie Groen en Milieu geluisterd worden.

Wanneer er een 'revitaliseringsplan' gemaakt wordt, moet het college met name letten op het verhogen van de biodiversiteit, het verbeteren van de waterdoorlaatbaarheid van de grond en het gebruik van inheemse soorten. Bovendien moet het park aantrekkelijker worden voor de inwoners om er van te kunnen genieten. Dit pleidooi van D66 haalde het tijdens de raadsvergadering niet helemaal, maar wel deed wethouder Glasbeek een toezegging dat de reguliere beheermaatregelen in het teken staan van de biodiversiteit van het park. Volgens de wethouder zijn de wensen van de omwonenden al bekend bij de gemeente. (Joep Derksen)