Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Hoezo produceren boten honderd maal zoveel uitlaatgassen?

Er is al veel over de nieuwe brug over de Haarlemmertrekvaart geschreven maar één artikel trok speciaal mijn aandacht. Hierin beweert hoogleraar Jeroen van der Sluijs, die ook aan de Haarlemmertrekvaart woont, dat de sloepen en plezierbootjes die door de vaart varen honderd maal meer uitlaatgassen produceren dan een auto. Hoe komt mijnheer van der Sluijs daarbij? Ik wil zijn berekening wel eens zien.

Een moderne sloep, waarvan de meesten zijn gebouwd na 1997, zijn allen voorzien van een CE-keur waar ook de ingebouwde motoren onder vallen. De keuring voor inboard en outboord motoren vallen onder de een na de strengste normen van Europa.
Een motorbootje of sloep met een 30 pk diesel gebruikt gemiddeld zo'n 1,5 liter per uur, maar met een snelheid van 6 tot 8 km per uur is dat maar 0,5 liter!
Als een sloep door de Haarlemmertrekvaart vaart vanaf de Leede tot aan de spoorbrug bij Leiden duurt dat, met een snelheid van 6 tot 8 km per uur, slechts 15 minuten. Een klein rekensommetje leert dat hij dan 125 cc brandstof heeft gebruikt.
Een auto gebruikt in de stad gemiddeld één liter per 10 km, dat is over ongeveer 1 km 100 cc. Hoezo honderd maal zoveel??
Tevens moet nog opgemerkt worden dat een sloep een watergekoelde uitlaat heeft en daardoor geen fijnstof uitstoot!

Cees Juffermans - ook bewoner aan de Haarlemmertrekvaart