Bruggen

Bruggen en Oegstgeest, het lijkt geen ideale combinatie. De tweede ontsluitingsbrug vanuit en naar de wijk Poelgeest heeft last van de wet van Murphy. Alles wat fout kan gaan, gaat ook fout. Voorlopig is deze brug er nog niet. In 2017 werden er al voor acht bruggen veiligheidsmaatregelen getroffen. Het zware vrachtverkeer en de toename van verkeer zorgden voor problemen. Verscherpte landelijke veiligheidseisen maken dat de bruggen steeds goed moeten worden onderhouden en nagekeken. Onlangs was er nog commotie rond de duikerbrug in de Dorpsstraat.

Vanuit het perspectief van deze column valt er in zekere zin aan deze problemen niet veel bij te dragen. Al helemaal niet vanwege het zeer beperkte technische en politieke inzicht van ondergetekende. Dat wordt haar thuis voldoende duidelijk gemaakt. Schoenmaker, hou je bij je leest. Toch kunnen de Oegstgeester kerken zich misschien béter bezighouden met bruggen bouwen. Ik zie daar kansen.
In de Raad van kerken wordt al jaren gewerkt aan het bouwen van bruggen. Door samen te werken waar dat kan, worden verbindingen gelegd en ontmoetingen leiden tot herkenning en begrip.
De kerken kunnen bruggen slaan tussen jong en oud, rijk en arm, hoog- en praktisch opgeleiden. Ze kunnen greppels en kloven overbruggen en onderlinge verbondenheid versterken in het dorp. Of is dit te idealistisch? Is er te veel onderling wantrouwen, te veel ontevredenheid, te veel onbegrip en te weinig interesse voor elkaar?
Zijn er werkelijke bruggenbouwers onder ons? Een brug slaan naar elkaar, het kan wél, soms met de hulp van een ander. In 'het familiediner' van de EO (je kunt ervan vinden wat je wilt) worden familieleden die elkaar soms al jaren niet meer (willen) zien, opnieuw met elkaar verbonden.
Mozes werd aangesteld om het volk Israël vanuit Egypte naar het beloofde land Kanaän te brengen. Wat een eigenzinnig en lastig volk; het was altijd wát en nooit goed genoeg. God had het wel gehad met dat volk. Maar Mozes sprong steeds voor hen op de bres. Steeds opnieuw wilde hij een brug slaan tussen het volk en God. Hij wees daarmee al vooruit naar Jezus, de Zoon van God, over Wie het in de hele Bijbel gaat. Hij is dé Bruggenbouwer.

Alice Siepelinga

Reacties naar: okecolumn@ziggo.nl