Notulist

column

Ooit was er een tijd, dat alles wat de raadsleden zeiden, werd opgetikt door een notuliste. En wie wilde weten, wat de politici allemaal zeiden, was gedwongen om naar het gemeentehuis te komen. Maar sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is er nogal wat veranderd in de wereld. Toch bleef de Oegstgeester gemeenteraad tot 2013 vasthouden aan een notulist en werden pas dat jaar de 'videotulen' ingevoerd, zodat al het gesprokene ook nog eens kon worden teruggekeken en geluisterd. Sinds die tijd kunnen mensen vanuit hun eigen huis de raadsvergaderingen volgen en wie wilde, kon direct na afloop van de vergadering terugkijken, wat voor slimme dingen de volksvertegenwoordigers gezegd hadden. In de tijd van de notulist, moest je vele dagen wachten, voordat die notulen beschikbaar waren. Als je geluk had.
Kortom, de wereld is een stukje sneller en beter geworden. Maar al die nieuwerwetsigheden is voor sommige raadsleden blijkbaar een doorn in het oog. En aanvoerster van deze strijd tegen de moderniteiten is raadslid Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest). Zij diende een motie in, om de notulist weer te laten terugkomen in de raadszaal. Rosdorff mopperde, al scrollend door de videotulen: "Het raadplegen van videotulen kost tienmaal zoveel tijd en de beschikbaarheid van videotulen van besloten vergaderingen is beperkt."
Waar zal ik beginnen, waarde columnlezer? Als eerste: als je problemen hebt met de videotulen tijdens besloten vergaderingen: besluit dan om geen besloten vergaderingen meer te houden! Je bent een gekozen volksvertegenwoordiger en zou dus iedere vergadering in de openbaarheid moeten houden. En waar het gaat om de tijd die het kost om videotulen na te kijken: wil je echt weer terug naar die tijd, dat bomen worden omgekapt, zodat na iedere vergadering zo'n 25 papieren verslagen worden uitgedeeld. Waarbij enkele raadsleden hooguit af en toe nog eens nalezen, wat ze zelf gezegd hebben? Kom op, Karin Rosdorff: besef toch eens, dat er verschillende vormen zijn van videotulen en dat ze ook gebruikersvriendelijker kunnen worden aangeleverd. Stop met de strijd tegen deze notulenwindmolens en ga mee met de moderne tijd.

Joep Derksen


Actieplan eenzaamheid

politiek n Een sociaal makelaar moet voorkomen, dat inwoners van Oegstgeest zich (ernstig) eenzaam voelen. Maar voor het bestrijden van eenzaamheid is het niet alleen voldoende om wat bridge- en schaakactiviteiten aan te bieden.

In de plannen om de eenzaamheid aan te pakken, ontbrak tot nu toe de vraag, hoe de sociaal makelaar er achter komt, wat de mensen zelf willen. Hiervoor wordt op initiatief van D66 een 'Actieplan eenzaamheid' opgesteld. Want pas als je weet, wat de 'eenzame' mensen willen, kun je daar een passend aanbod op bedenken. Het voorstel werd unaniem door de raad gesteund.