De nieuwe website oegstgeest.initiatiefwijzer.nl wordt toegelicht. | Foto Willemien Timmers
De nieuwe website oegstgeest.initiatiefwijzer.nl wordt toegelicht. | Foto Willemien Timmers Foto:

Burgerinitiatieven stimuleren via platform 'Oegstgeest Doet'

participatie n Op donderdag 4 juli werd in de raadszaal van het gemeentehuis het platform 'Oegstgeest Doet' gelanceerd.

Door Willemien Timmers

Vanuit de Rekenkamercommissie werd in mei 2018 tijdens het Symposium 'De burger neemt het initiatief' een gelijknamig rapport gepresenteerd. Vanuit de daarbij behorende aanbevelingen om beter om te gaan met burgerinitiatieven is men in Oegstgeest begonnen met het ontwikkelen van de 'Initiatiefwijzer Oegstgeest'. Op dit platform, dat in de volksmond 'Oegstgeest Doet' heet, maar op internet blijkbaar niet dezelfde naam mee kon krijgen, kunnen alle Oegstgeestenaren terecht om hun burgerinitiatieven bekendheid te geven, ervaringen te delen en tips te vinden.

De bedoeling is dat de website, die ontwikkeld is door Partners+Pröpper Solutions in opdracht van de Rekenkamercommissie, burgers met initiatieven helpt om makkelijker dingen voor elkaar te krijgen. Ook moet het gemeenteambtenaren helpen de initiatieven goed te ondersteunen.

Op de website dienen initiatiefnemers een uitgebreid vragenformulier over hun idee in te vullen. Van hieruit kan men dan intern in het raadhuis verder geholpen worden, maar de routing daarvan is nog niet helemaal duidelijk. Wellicht dat de Sociaal makelaar Sietske Steenbergen hier een rol in kan spelen, maar afspraken hierover zijn nog niet gemaakt.

Oegstgeest heeft zelf al zestien initiatieven op de site gezet en hoopt dat inwoners die een burgerinitiatief zijn gestart of hebben afgerond, alle gegevens van hun project invullen, zodat anderen daarmee hun voordeel mee kunnen doen. De vraag is of dit zal lukken, want de belangstelling vanuit het dorp was bij de lancering niet erg groot.

Aanwezig was wel Zorgkwekerij De Groene Cirkel (waar deelnemers onder andere via de UWV, de gemeente of GGZ een zinvolle dagbesteding vinden of werken aan arbeids re-integratie). Waarom zij een praatje hielden tijdens een bijeenkomst voor burgerinitiatieven was niet duidelijk. Kennelijk was iemand in de veronderstelling dat de kwekerij, waar betaalde professionals werken, ooit als burgerinitiatief is ontstaan.

Oegstgeest Doet moet hét platform worden dat mensen en organisaties in beweging brengt voor maatschappelijke initiatieven in het dorp.

Het is te hopen dat de vonk die de makers ongetwijfeld hebben, op de een of andere manier overslaat of duidelijk wordt voor actieve Oegstgeestenaren. Vooralsnog zag de enige aanwezige initiator van burgerinitiatieven, Ivonne Janka (Dorpskracht en HUT'16) de meerwaarde van de website nog niet echt in. Wellicht dat anderen wel enthousiast worden. Meer informatie is te vinden op oegstgeest.initiatiefwijzer.nl.