Overeenkomst Biopartner

bedrijvigheid n Het bedrijf Biopartner wil op het Oegstgeester deel van het Biosciencepark een nieuw bedrijfspand met laboratoria realiseren.

Het bedrijf zal het pand oprichten en verhuren aan verschillende kleinere bedrijven die werkzaamheden uitvoeren gericht op Bioscience. Het college heeft besloten om een zogenaamde 'anterieure overeenkomst' met Biopartner aan te gaan. Met deze overeenkomst kan de gemeente Oegstgeest de kosten verhalen die zij maakt en gemaakt heeft en de kosten die wettelijk gezien redelijkerwijs aan de ontwikkelaar kunnen worden toegerekend om deze ontwikkeling mogelijk te maken.


Standplaats Nieuw-Rhijngeest

politiek n De locatie van de 'standplaats' in winkelcentrum Nieuw-Rhijngeest is vastgesteld op twee parkeerstroken en een gedeelte groen aan de kop van het Rustenburgerpad en de Oude Rijnsburgerweg.

Op een standplaats kan een kraam of wagen worden geplaatst van waaruit producten te koop worden aangeboden. De standplaats draagt bij aan een gevarieerd aanbod van winkels en voorzieningen in Nieuw-Rhijngeest, is aanvullend op het winkelaanbod en kan worden aangevraagd voor een maximale duur van vijf jaar voor één dag in de week.


Integraal Waterketenplan

politiek n De gemeente is verantwoordelijk voor de reiniging van afvalwater, de goede afvoer van hemelwater en het grondwaterpeil.

Omdat water niet stopt bij de gemeentegrens, hebben Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude, het Hoogheemraadschap van Rijnland en drinkwaterbedrijven Dunea en Oasen een Integraal Waterketenplan 2019-2023 opgesteld. Hierin staan bijvoorbeeld maatregelen om wateroverlast tegen te gaan en de drinkwaterproductie betaalbaar te houden. Het nieuwe Integraal Waterketenplan vervangt het oude Gemeentelijk Rioleringsplan 2014-2018.


Betere bescherming bossen en bomen in Zuid-Holland

groen n De provincie Zuid-Holland gaat bossen en bomen beter beschermen. Een voorstel hiertoe van de Partij voor de Dieren is tijdens de vergadering van Provinciale Staten aangenomen. De motie kreeg brede steun van Forum voor Democratie, PVV, GroenLinks, 50Plus, SP, DENK, CU-SGP en PvdA.

De provincie is op grond van de Wet natuurbescherming verantwoordelijk voor het bos- en bomenbeleid voor bospercelen van tien are of groter en rijen van twintig bomen of meer buiten de bebouwde kom. Als er plannen zijn deze te kappen, moet dit vooraf worden gemeld bij Gedeputeerde Staten. De provincie kan voortaan bepaalde voorwaarden stellen aan de kap of een kapverbod instellen als het gaat om bijzondere natuur- of landschapswaarden.

Tot op heden bestond er in Zuid-Holland geen beleid voor de bescherming van bomen en bossen. Hierdoor bleef Zuid-Holland achter op een aantal andere provincies.

Jaarlijks oogst Staatsbosbeheer 300.000 kuub hout uit de Nederlandse natuur- en recreatiegebieden. Volgens onderzoek van de Wageningen Universiteit vindt ook in Nederland ontbossing plaats. Per jaar verdwijnt ruim 3000 hectare bos, dat maar gedeeltelijk wordt gecompenseerd door het elders planten van ruim 1600 hectare bos.

Bossen en bomen hebben een belangrijke functie als het gaat om gezondheid, biodiversiteit, ecosysteemdiensten, CO2-opvang, waterregulatie en het tegengaan van hittestress. Het is een belangrijk natuurlijk kapitaal. De maatschappelijke bezorgdheid over de toenemende bomenkap neemt toe, want voor biomassaproductie worden steeds meer bomen gekapt, waar veel geld aan wordt verdiend.

Het is onduidelijk hoe groot de Zuid-Hollandse houtoogst is en hoe de verhouding is tussen bomenkap en de aanplant van nieuwe bomen is in deze provincie. Daarom heeft de Partij voor de Dieren het provinciebestuur verzocht om een uitwerking van een provinciaal bos- en bomenbeleid en om dat voor 1 februari 2020 voor te leggen aan Provinciale Staten.


Informateur adviseert over nieuwe formatieonderhandelingen

provincie n Informateur Jon Hermans-Vloedbeld en co-informateur Sjoerd Vollebregt adviseren op provinciaal niveau de formatieonderhandelingen te starten met VVD, GroenLinks, CU/SGP, PvdA en CDA.

"Wij constateren bij de zes genoemde partijen veel inhoudelijke overeenkomsten en de bereidheid om de opgaven op een voortvarende manier aan te pakken. Zo'n krappere meerderheid is hard werken. Het geeft de noodzaak om voortdurend de gewenste verbinding te zoeken met andere partijen, ook buiten de coalitie. Bij het bepalen van onze voorkeur is de opdracht om ons te baseren op de verkiezingsuitslag doorslaggevend geweest. De combinatie bevat één van de winnaars van de verkiezingen en lijkt voor wat betreft de balans op het politieke spectrum de meest adequate afspiegeling te bieden. Voor dit evenwicht zou ook aan D66 in plaats van GroenLinks gedacht kunnen worden. Wij stellen echter vast dat een combinatie met GroenLinks vaker is genoemd bij onze peiling van voorkeurscoalities. Op basis van onze verdiepende gesprekken, hebben wij het vertrouwen dat de door ons geadviseerde combinatie de formatie succesvol zal afronden."