Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Een levendig verenigingsleven

Deze column wilde ik eigenlijk schrijven over de gemeentelijke financiën (achterstallig onderhoud aan gemeentelijke eigendommen en flinke investeringen in onderwijshuisvesting, zorgen in Oegstgeest voor een financiële uitdaging) of over de uitbreiding van het Dok (verschillende Partijen, ook binnen de Coalitie geven een andere uitleg aan het besluit hierover) of over Endegeest (de Parel van Oegstgeest met al haar groen en monumenten moet behouden blijven, maar wordt ondertussen wel door Leiden opgeëist ) of over parkeren in de winkelstraten (wanneer komt die ondergronds Parking er nu eens?) Ook nog even gedacht iets te schrijven over die brug van Poelgeest naar Leiden die er maar niet komt of over de Eikenbladprocessierups die helaas hier is neergestreken en voor veel overlast zorgt.

Maar gezien het Zomerreces heb ik besloten om over iets luchtigers te schrijven: over het Verenigingsleven in Oegstgeest, want wat hebben we veel organisaties, fondsen, verenigingen en stichtingen waar velen van ons actief zijn als vrijwilliger. Te veel om allemaal op te noemen, maar je zou bijna denken dat er een overvloed aan vrije tijd bestaat want ruim 1 op de 3 Oegstgeestenaren is vrijwilliger in zijn of haar vrije tijd.
Binnenkort komt er weer een nieuwe Vereniging bij in Oegstgeest, te weten een heuse vereniging voor oud-raadsleden! En dat zijn er vele tientallen over de afgelopen jaren, dus dat belooft een gezellige en waarschijnlijk nuttige vereniging te worden.
Als ik een kijkje neem op de websites van een aantal clubs en organisaties, dan valt het op dat ze altijd wel meer vrijwilligers kunnen gebruiken. Nu de rustige zomermaanden voor de deur staan is het misschien een idee dat die andere 2/3 van Oegstgeest ook eens gaat nadenken over de mogelijkheid om een handje mee te helpen bij organisaties op het gebied van sport of spel, milieu of moestuin, cultuur of kennis, geschiedenis, overtuiging, goede doelen of politiek!
Het is namelijk opvallend dat die 1/3 Oegstgeestenaren die actief zijn als vrijwilligers, dit vaak bij meerdere organisaties zijn. Ik kom regelmatig dezelfde namen tegen bij de verschillende besturen, ' the usual suspects', zal ik maar zeggen. Nou is het natuurlijk geweldig dat mensen zich zo inzetten voor de gemeenschap, maar het mag hier en daar een tikje diverser worden wat mij betreft.
Daarom zou het goed zijn om een 'vrijwilligersmarkt' te organiseren, waarbij ook geprobeerd wordt eens wat andere mensen aan te trekken dan er gebruikelijk komen naar dit soort events. Nou weet ik dat Dorpskracht die rol op zich heeft genomen met een soort 'vraag en aanbod' voor vrijwilligers en dat er ook een landelijke vacaturebank 'vrijwilligers' bestaat en dat we ook nog de 'Oegstgeest in beweging' edities hebben, maar kennelijk trekken die toch een groot aantal mensen nog steeds NIET over de streep. En je wilt toch ook wel kennis maken met de mensen waar je mee te maken krijgt als je vrijwilligerswerk gaat doen in je woonplaats?
Dus idee voor aan het einde van de rustige zomerperiode: Gemeente, pak de handschoen op en organiseer in samenwerking met Dorpskracht en anderen een leuke Meet & Greet op het gemeentehuis, in de vorm van een tafeltjesmiddag met een divers aanbod van vrijwilligersorganisaties en clubs voor jong en oud, allochtoon en autochtoon, hoog- en laagopgeleid. Uiteraard help ik wel weer een handje mee!

Marlene Simoons