Afbeelding
Foto:

Column

Referendum


De representatieve democratie waar we nu in leven, is slechts een verzwakte versie van de échte democratie. In een democratische samenleving worden maatschappelijke vraagstukken via een referendum aan ons inwoners voorgelegd. Zodat wij inwoners zelf over dit soort onderwerpen kunnen bepalen, wat wij er in meerderheid van vinden. En hierbij niet afhankelijk zijn van 150 mannen en vrouwen, die eens in de vier jaar gekozen worden. En vervolgens 1.461 dagen hun Goddelijke besluitengang kunnen gaan.

Dat minister Ollongren (D66) eigenhandig het landelijke referendum de nek omdraaide, zonder dat er een alternatief aangeboden werd, is wat mij betreft dan ook een gitzwarte dag uit de Nederlandse politieke geschiedenis. En toen was daar de VVD van Oegstgeest; landelijk een fervent tegenstander van alles wat maar ruikt naar directe democratie (een referendum). Maar in ons mooie Oegstgeest hield de plaatselijke VVD een referendum ('enquête' in VVD-termen) over het wandelpad bij het Oegstgeesterkanaal.


'Hoera', juichte ik in mezelf. 'Eindelijk zien politici weer het licht!' Helaas was de vreugde maar van heel korte duur. Wachtend smachtend zat ik wekenlang bij de brievenbus om het enquêteformulier van de VVD te ontvangen. En iedere vijf minuten checkte ik mijn email, om te zien of ik al een digitale stemuitnodiging had ontvangen. Maar helemaal niets van dit alles. Ook mijn buren keken me met grote, verbaasde ogen aan, toen ik hen vroeg of zij al gereageerd hadden op het VVD-referendum over het wandelpad.


En toch werd dat referendum gehouden. Raadslid Marcus Rolloos maakte de uitslag vorige week bekend. Van de 24.432 inwoners hebben 400 mensen de enquête ingevuld. Voor alle duidelijkheid: meer dan 24.000 mensen dus niet. Ik heb zo'n vermoeden, dat veel van de enquête-invullers VVD-adepten waren. En uit die niet-representatieve stemming kwam naar voren, dat 60% de komst van een wandelpad langs het Oegstgeesterkanaal steunt. Rolloos: "Deze vorm van participatie is geslaagd. Het signaal is duidelijk.''


Echt? Je wilt inwoners naar hun mening vragen en daar besluiten op nemen. En het responspercentage is 1,64% (afgerond naar boven). En je noemt dat "een geslaagde vorm van participatie''? De VVD moet nog heel veel leren over wat directe democratie nou écht inhoudt.

Joep Derksen