Afbeelding
Foto: Buro JP

Politiek Portret

politiek n De Oegstgeester gemeenteraad kent negentien zetels. De komende weken stellen telkens twee raadsleden zich voor in deze rubriek: 'Politiek Portret'.

Nico Janssen

• 50 jaar
• Progressief         Oegstgeest
• Woont 3 jaar in ­Oegstgeest

Waarom ben je raadslid geworden?

Na mijn terugkomst in Nederland, na 20 jaar in ontwikkelingslanden, wilde ik ook hier iets maatschappelijks doen en de lokale politiek trok me erg aan. Vooral om op die manier mijn bijdrage te leveren aan thema's als groen, duurzaamheid en energietransitie.


Stel je krijgt €100.000 om in de gemeente te besteden…

Ik zou dat geld graag inzetten om mensen die moeite hebben om het zelf te kunnen bekostigen te helpen om hun woning te verduurzamen. Zodat ze hun huis kunnen isoleren en op die manier minder energie verbruiken maar ook tegelijkertijd hun maandelijkse lasten omlaag kunnen brengen.


Stel je moet bezuinigen…

Er is de afgelopen jaren al heel erg veel bezuinigd in Oegstgeest. Als er nog meer bezuinigd zou moeten worden zou ik zaken als dorpsmarketing afschaffen. Of op zoek gaan naar waar we meer efficiënt kunnen zijn door bijvoorbeeld te kijken hoe we ons afval beter kunnen scheiden en de afvalstroom verminderen.


Arne-Jan Vos

• 27 jaar
• D66
• Geboren en getogen in Oegstgeest

Waarom ben je raadslid geworden?

Ik ben in Oegstgeest opgegroeid en heb daar hele fijne herinneringen aan. Ik wil me er graag voor inzetten dat ook andere jongeren hier net zo'n fijne jeugd kunnen hebben als ik heb gehad.


Stel je krijgt €100.000 om in de gemeente te besteden…

Oegstgeest is een mooi groen dorp, dat is ook waarom er zo veel mensen hier willen wonen. Toch zijn er plekken in het dorp die een impuls zouden kunnen gebruiken.

Er moeten meer bomen geplant worden en in Poelgeest is het Vroege vogels park toe aan een flinke vernieuwing, bijvoorbeeld een Tiny Forest.


Stel je moet bezuinigen…

De gemeente besteedt best veel capaciteit aan het onderzoeken van dingen waarvan eigenlijk iedereen al weet wat we willen, zoals het onderzoek naar of we wel of geen portakabins voor de GDT gingen aanschaffen.

Eigenlijk wist ook de wethouder voordat we dit deden al wel dat de portakabins een veel betere oplossing waren, maar toch is het onderzoek gedaan. Dat is weggegooid geld.

Afbeelding