Dijkgraaf Rogier van der Sande (3e van rechts) met v.l.n.r. de hoogheemraden Marco Kastelein, Sjaak Langeslag, Ineke van Steensel, Waldo von Faber en Jeroen Haan. | Foto: Marja Spiering
Dijkgraaf Rogier van der Sande (3e van rechts) met v.l.n.r. de hoogheemraden Marco Kastelein, Sjaak Langeslag, Ineke van Steensel, Waldo von Faber en Jeroen Haan. | Foto: Marja Spiering Foto: Marja Spiering

Hoogheemraden geïnstalleerd

waterschap n De nieuwe hoogheemraden van Rijnland zijn woensdag 5 juni geïnstalleerd. Het dagelijks bestuur onder leiding van dijkgraaf Rogier van der Sande bestaat uit Ineke van Steensel (VVD), Sjaak Langeslag (Agrarisch & Bedrijven), Jeroen Haan (PvdA), Oegstgeestenaar Waldo von Faber (Water Natuurlijk) en Marco Kastelein (CDA)

Met het coalitieakkoord 'Water raakt ons!' wil het bestuur van het waterschap een krachtig geluid brengen. De rode draad daarin is: "Investeren in water is een investering met een bredere uitstraling dan ons watersysteem alleen. Het is een investering in onze directe leefomgeving, in mens, dier en milieu".

Formateurs Ineke van Steensel en Jan de Vries geven aan: "De komende bestuursperiode werkt Rijnland aan het vergroten van het waterbewustzijn onder de inwoners en bedrijven. Het is daarvoor nodig om aan te sluiten bij maatschappelijke initiatieven om de ondernemerskracht van bewoners en bedrijven te benutten."

Rijnland wil samen met de omgeving aan de slag met klimaatadaptatie en bodemdaling en de bestuurders gaan hiervoor aan het begin van de bestuursperiode de koers uitzetten. Hiervoor is het belangrijk om het netwerk zowel op nationaal, provinciaal, regionaal en lokaal niveau goed te onderhouden, zodat Rijnland snel en effectief kan inspelen op de diverse (maatschappijen) ontwikkelingen.

Vertrek Jeroen Haan

Een bijzondere situatie is die van hoogheemraad Jeroen Haan. Hij is op 5 juni geïnstalleerd, maar neemt voor de zomer afscheid van Rijnland om als dijkgraaf aan de slag te gaan bij de 'buren', het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Jeroen Haan draagt naar verwachting op woensdag 3 juli het stokje over aan Thea Fierens, fractievoorzitter op de lijst van de Partij van de Arbeid.


'Ik ben niet van plan een deel van de winkelruimte van de Superrr over te nemen'

boodschappen n Al enige weken is er in de wijk Poelgeest onrust over het feit dat in de Clusiushof, in het centrum van de wijk, sportschool Jenergy (onder voorbehoud) eigenaar is geworden van de naast de sportschool gelegen Superrr-supermarkt. In de commissie ruimte van donderdag 6 juni werd over de kwestie gesproken.

Door Willemien Timmers

De supermarkt én de sportschool huurden, vanaf beider opening in 2014, hun ruimte van Stichting MeerWonen. Maar omdat woningbouwverenigingen vanuit de overheid geacht worden vastgoed te verkopen, daar waar het niet om sociale huurwoningen gaat, wil de corporatie de ruimte kwijt.
Jenny Gaidoukevitch heeft bij de nieuwe huuronderhandelingen naar eigen zeggen het aanbod gekregen om haar ruimte te kopen, net als de ruimte ernaast, die van de Superrr. Aan de Superrr zou een dergelijk aanbod niet gedaan zijn. Zij kregen slechts te horen dat MeerWonen met een betrouwbare partner om de tafel zat, die het eigendom zou overnemen. "MeerWonen heeft de eigenaar van de Superrr, Support&Co, er niet van op de hoogte gebracht dat Jenny Gaidoukevitch de nieuwe eigenaresse zou worden", aldus supermarktmanager Michael van Koert tijdens de commissievergadering.


Omdat een paar maanden geleden Gaidoukevitch een aantal maal vroeg of zij niet wat extra ruimte van de Superrr kon huren (ze wilde intern de ruimte voor groepslessen vergroten en de ventilatie verbeteren), was en is men er bij de buurtsuper niet gerust op, dat de supermarkt met zijn huidige aantal vierkante meters zal blijven bestaan, als de buurvrouw straks definitief de eigenaar is. Tijdens de vergadering toonde Van Koert bijlagen uit een mail van een aantal maanden geleden, waarin de sportschooleigenaresse voorstellen deed over het uitbreiden van haar vierkante meters ten koste van de Superrr. Een kleinere supermarkt zou volgens hem niet levensvatbaar zijn.
Gaidoukevitch vindt het erg onprettig dat deze plattegronden nu zomaar openbaar zijn gemaakt en worden aangezien als plannen. "Het waren destijds praatplaatjes; voorstellen om te zien wat er mogelijk was. Ik heb ook andere voorstellen gedaan waarbij Jenergy een veel kleiner gedeelte zou krijgen, en de winkelruimte net zo groot zou blijven. Uit de gesprekken bleek toen al dat de Superrr geen ruimte kon missen. Dat blijft nu hetzelfde. Ik wil de Superrr als goede buur behouden. Ook al word ik de eigenaar, ik ben niet van plan een deel van de winkelruimte van de Superrr over te nemen. Dit zou ik ook niet kùnnen zonder hun akkoord, omdat ze een goede bescherming hebben in hun huurcontract."
Gaidoukevitch zegt de ruimte puur als investering te willen kopen, en ter bescherming van concurrentie in de toekomst. "Ik vind het heel jammer dat dit tot zo veel angst en onrust heeft geleid."


Buurman Superrr is er evenwel niet helemaal gerust op dat alles in de toekomst zal blijven zoals het is. "Wij zijn echt een sociaal middelpunt van de wijk, bovendien helpen we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met het verkrijgen van een goed dagritme, nieuwe vaardigheden en een 'echte' baan. De buurt houdt van de Superrr, en wil de winkel zo houden. Bovendien groeit de omzet nog ieder jaar."
Vanuit de Poelgeest kwam eerder al een handtekeningenactie op gang, waarin buurtbewoners aangaven zich zorgen te maken, en liever een grote supermarkt, dan een grote sportschool te willen in de Clusiushof.

Bestemmingplan

Wethouder Jan Nieuwenhuis liet vorige week donderdag weten dat een eventuele uitbreiding van Jenergy ook niet zomaar mogelijk is. "Volgens het huidige bestemmingsplan is de functie 'sportschool' niet mogelijk op de plek waar de Superrr nu zit. Er kunnen zich altijd bijzondere omstandigheden voordoen waarbij van een bestemmingsplan wordt afgeweken, maar voor nu is zo'n uitbreiding onmogelijk."

Rust

Omdat zowel de Superrr als Sportschool Jenergy een belangrijke sociale functie hebben in de wijk Poelgeest, en veel inwoners van de wijk beiden bezoeken, is het te hopen dat de rust weer terug zal keren. De gemoederen liepen behoorlijk op in de doorgaans zo rustige en gemoedelijke wijk.

Nu blijkt dat het huurcontract en ook het bestemmingsplan de toekomst van de Superrr in zijn huidige vorm voor het grootste deel waarborgen, en de sportschoolhoudster aangeeft geen vierkante meters van de winkel af te willen nemen, zal het contact en het vertrouwen weer moeten groeien. "Als we echt willen dat de supermarkt in zijn huidige vorm behouden blijft, zullen we als bewoners van Poelgeest ook zelf onze verantwoordelijkheid moeten nemen", merkte een Poelgeestenaar na afloop van de commissievergadering op. "Dit betekent dat we allemaal met grote regelmaat onze boodschappen bij de Superrr moeten doen. Hoe beter hun cijfers, hoe steviger hun positie in de wijk."

Supermarktmanager Michael van Koert in gesprek met raadsleden. | Foto WT