Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Lima-Peru-2019 n Welke hoop is er nog?

De Peruaanse ex-President Alan García schoot zich bij zijn arrestatie op 17 april door het hoofd. Zwerver ontving de volgende noodkreet.

Ach, wat zal ik zeggen. Het is triest met die corrupte ex-Presidenten. Alan García (president 1985 – 1990 en 2006 - 2011, Odebrecht corruptieschandaal, Z) pleegde zelfmoord toen hij opgepakt zou worden. Hij wist wat er zou gaan gebeuren en dat hij vele jaren gevangen zou zitten.
Pedro Pablo Kuczynsky (PPK, president 2016 – 2018, Odebrecht corruptieschandaal, in voorlopige hechtenis, Z) ook in de gevangenis, hoewel hij op het moment in een ziekenhuis is in verband met zijn gezondheid.
Alberto Fujimori (president 1990 – 2000, omkoping en machtsmisbruik. In 2000 gevlucht uit Peru naar Japan. Later in Chili gearresteerd en in 2009 veroordeeld tot 25 jaar. PPK verleende gratie en toch weer opgepakt, Z) ook gedetineerd, in dezelfde gevangenis als PPK.
Alejandro Toledo voortvluchtig (president 2001 – 2006, beschuldiging Odebrecht corruptieschandaal, voortvluchtig in USA, Z).
Keiko Fujimori was geen president, was een kandidaat met veel aanhang (in voorarrest in verband met verdenking witwassen, Z)
Ollanta Humala (president 2011 – 2016) is inmiddels vrijgelaten, evenals zijn vrouw. Maar zijn proces gaat door (verdenking witwassen, Odebrecht corruptieschandaal), misschien moet hij terug de gevangenis in.
Besef je wel, Zwerver, hoe triest de situatie is? Hoe kan Peru op deze manier vooruitgang boeken?
Tegen de huidige President Martín Vizcarra zijn strafrechtelijke processen in voorbereiding in verband met wanbestuur in Moquegua. ¿Qué se puede esperar? Welke hoop kunnen we nog hebben? Volledigheidshalve voegt Zwerver toe dat van de zes ex-presidenten na 1985 alleen Valentín Paniagua niet in opspraak is gekomen. Die was interim-president van 2000 tot 2001 na de vlucht en afzetting van Alberto Fujimori.


Unity.NU vlog genomineerd

REGIO n De politieke vlog 'Make Local Great Again' van Leendert Beekman en Joost Vullings, is genomineerd voor een Lokale Media Award, in de categorie 'nieuws'. In de politieke vlog, namen de twee journalisten op een ludieke manier de politieke week door. Iedere week schoof er ook een politieke gast aan in de vlog.

Via 'Make Local Great Again' werd de lokale politiek op een nieuwe manier gebracht. Door de vlogcamera's en de losse manier van presenteren, opstonden er spontane en open gesprekken met de lokale politici. Hierdoor werd de lokale politiek een stuk leuker en begrijpelijker. De vlog werd in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gemaakt voor de streekomroep Unity.NU.

De Lokale Media Awards worden vrijdagavond 14 juni uitgereikt in Hilversum. 'Make Local Great Again', neemt het dan op tegen Omroep P&M (Peel en Maas) en Politiek Café; Dtv Nieuws (Oss, Bernheze).